Vakok-ált-isk-ja-(14).jpgIdén szeptember 15-16 között került megrendezésre a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) nevű programsorozat, melynek keretein belül az érdeklődők sok-sok érdekes dolgot fedezhettek fel országszerte. Kinyitották kapuikat temetők, templomok, közintézmények, lakóépületek, múzeumok; sétákra, túrákra vállalkozhattunk.

Számos helyszín csak a KÖN-ön látható, tehát érdemes felkerekedni ilyenkor, és bejárni mindent, amit csak lehet. Ez persze nem is olyan könnyű, hiszen a programoknak se szeri se száma és a látogatók jócskán elözönlenek mindent, de talán érdemes minderre időt szánni. A programsorozat már jóval a meghirdetett dátum előtt fent van a neten, így időben végig tudjuk böngészni, mit akarunk megnézni. Néhány programra jelentkezni kell, az időpontok pedig hamar betelnek, de a legtöbb kötetlenebb.

Mi is útnak indultunk és a két nap alatt megnéztünk ezt-azt. Nem bántuk meg. Csak azt, hogy nincs egy (vagy) klónunk.

BKVéknál-(4).jpgAz első sétánk a Kerepesi temetőbe, vagy hivatalos nevén a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertbe vezetett. Kisvonattal járhattuk be a temetőt, idegenvezető társaságában. Láthattuk Kossuth Lajos és Deák Ferenc mauzóleumát kívül-belül, továbbá Léda, Blaha Lujza, Xantus János, Erkel Ferenc, Arany János, Jókai Mór, gróf Batthiány Lajos, Antall József, Mádl Ferenc és még számos nevezetes személy sírhelyét.

Eztán a Brit Nagykövetség jött volna, de a kígyózó sor meggyőzött minket arról, hogy ez minket nem is érdekel. a Külügyminisztérium viszont annál elérhetőbb volt. Csoportokban nézhettük végig a több épületből összeépített, csupa üveg intézmény termeit.

A Vigadóba csak villámlátogatást tettünk, de a tervekből nem fogytunk ki.

Másnap a Kelenföldi kocsiszínt néztük meg. Jó volt megkukkantani, hol is "laknak" a budai villamosok. Bemehettünk a szerelvények alá (szigorúan munkavédelmi sisakban), egy állványzaton a tetejüket is megnézhettük, majd a tablókat futottuk végig, melyek bemutatták a villamosítás, a villamosok történetét.

Délután séta indult Zuglóban, A Hermina út rejtett értékei címmel. Az útvonal a következő volt: Bethesda Gyermekkórház (Bartl-villa, Bethesda u. 3.) – Róheim-villa (Hermina út 45.) – Sipeki Balás Béla-villa (Hermina út 47.) – Hermina kápolna (Hermina út 23.) – Vakok Általános Iskolája (Ajtósi Dürer sor 39.) – Lipták Pál villája (Hermina út 3.). Nem kell mondani, hogy a túra nagy részében szecessziós épületekben jártunk... (Még több infó a szecesszió fülecske alatt!)

Idén ennyi fért bele. Jövőre beszerzünk klónokat és bejárjuk az országot. Mert kíváncsinak lenni jó.

Forrás és infó még itt:oroksegnapok

Kossuth-Lajos-(17).jpgKossuth-Lajos-(25).jpgKossuth Lajos mauzóleuma a Kerepesi temetőben.

Deák-Ferenc-(9).jpgDeák Ferenc nyughelyének "égboltja".

Kerepesi-temető-(15).jpgKerepesi-temető-(7).jpgSzomorú angyalok. A háttérben Antall József síremléke.

Jókai-Mór-(3).jpgRészlet jókai Mór sírhelyéből.

Külügyminisztérium-(3).jpgKülügyminisztérium-(10).jpgKülügyminisztérium-(22).jpgA Külügyminisztérium előcsarnoka; kilátás a teraszról.

BKVéknál-(22).jpgBKVéknál-(46).jpgBKVéknál-(12).jpgBKVéknál-(14).jpgKözlekedés élőben és maketten a Kelenföldi kocsiszínben.

Sipeki-Balás-Béla-villa-(8).jpgSipeki-Balás-Béla-villa-(26).jpgA Sipeki-villa részletei.

Róheim-villa-(4).jpgLipták-Pál-villa-(6).jpgA Róheim-villa, ahol gróf Tisza Istvánt meggyilkolták; a Lipták-villa ma művelődési házként szolgál.

Vakok-ált-isk-ja-(6).jpgVakok-ált-isk-ja_Nádor-terem-(4).jpgVakok-ált-isk-ja_Nádor-terem-(1).jpgVakok-ált-isk-ja_Nádor-terem-(3).jpgA Vakok Általános Iskolája előcsarnoka; az iskola dísztermének és egyben kápolnájának, a Nádor teremnek üvegablakai; az üvegablak részletei.

A bejegyzés trackback címe:

http://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr464790226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.