oxara-vizeses-_3.jpg2011 októberében, pont öt évvel ezelőtt voltam olyan szerencsés, hogy eljuthassak Európának ebbe a csücskébe. Az ország már a repülőgépről nézve is elvarázsolt.

A Þhingvellir Nemzeti Park (ejtsd: Tingvetlir Nemzeti Park) sziklákkal határolt sík területét megszínezte az ősz: az alacsony növésű tundra-növényzet piros, sárga és barna színekben tündökölt, míg az át- meg átfolyó patakocskák és vizes területek szürkéskéken csillogtak. Csupán a sötétzöld fenyők emelkedtek ki a tájból, de a messzeségben hóborította hegyvonulat kéklett. A sziklákról a fátyolos Öxará-vízesés omlott alá. A víz kitartóan bukdácsolt át a kerek sziklákon.

A nemzeti park történelmileg és geológiailag is különleges helyszín. Itt gyűlt össze 930-ban legelőször az ország első parlamentje, az Alþing (ejtsd: Alting), ami egészen 1798-ig működött. Itt található a Lögberg vagy törvényszikla is, ahol nem csak a törvényeket kiáltották ki, de a fontos kérdéseket is megvitatták. Helyét ma egy zászlótartó jelzi, rajta az izlandi zászlóval.

A park területén áll az ország legrégibb templomának újjáépített mása, és néhány ház, melyek a parkról készült fotók állandó főszereplői. Szerénységük ellenére az izlandi miniszterelnök nyári rezidenciájaként szolgálnak.

Földrajzi vonatkozásban a terület azért különleges, mert itt látható egyedül a felszínen az a törésvonal, amely kettéosztja 3000 méteres mélységben az Atlanti-óceánt és amelynek mentén távolodik Európa Észak-Amerikától.

A folyamat szemmel látható, ott jártunkkor is lezárt területek bizonyították, hogy a régebbi hasadékok mélyülnek, vagy újabbak keletkeznek.

Szóval elmondhatom magamról, hogy Európa és Amerika határán jártam!

Izland másik világöröksége a tűzből született sziget: Surtsey. A sziget egy vulkánkitörés során emelkedett ki az óceán vizéből. Mivel a tudósok azt vizsgálják, hogy a kietlen, új földdarabot hogyan népesíti be az élet, a sziget csak közülük is néhányuk számára látogatható.

Fent: Öxará-vízesés

Forrás: Izland a baraka.hu-n

Thingvellir Nemzeti_Park a Wikipédián

vilagorokseg.blog.hu, thingvellir_nemzeti_park_izland

Surtsey a Wikipédián

Fotógaléria:

Sibeniken nyaralásunk végén suhantunk át. A parti sétányról egyenesen a világörökség részét képező Szent Jakab székesegyház felé vettük az irányt. A kis utcácskák itt csendesek voltak, köszönhetően a hőségnek és az ebédidőnek. A kapualjak feliratai múzeumokba és egy tengeri akváriumba invitáltak, sajnos ezekre nem jutott idő. A székesegyház már messziről látszott. Állványzatán fóliát lebegtetett a szél, épp restaurálták az épületet.

A székesegyház a velencei késő gótika és a reneszánsz jegyeit viseli magán. A templom építészeti érdekessége, hogy nem találunk benne sem téglát, sem vas alkatrészt. Anyaga korculai, braci, rabi és krki kő és márvány, a dongaboltozat is tartóhoronyba csúsztatott nagy kőlapokból kerekedik. A gótikus oldalsó főkapu, vagy Oroszlános kapu két oroszlán hordozta oszlopán Ádám és Éva képmása található. A főkaput két oldalról a tizenkét apostol szobra díszíti, középen Krisztussal. A szentély felőli külső falon a reneszánsz fülkécskék alatt 72 kőfej sorakozik. a monda szerint a templomépítéshez adakozó polgárok képmásai. A templom legművészibb része a lóhere alaprajzú keresztelőkápolna, alatta a keresztelőmedencével, melyet három angyalka tart.

Források:

Útitárs - Horvátország. Panemex Kft., Budapest, 2004.

Cartographia - Horvátország. Utazás, szállás, térképek. Cartographia, Budapest, 2002.

Képgaléria:

Split a horvátországi Adria-partnak kb. a felénél helyezkedik el, a közép- és dél-adriai szigetek kiváló megközelítési pontja. Különlegességét annak köszönheti, hogy a régi városközpont Diocletianus császár hatalmas római palotája köré épült. Az épület a legjobban megőrződött palota a Római Birodalom korából.

Diocletianus dalmáciai születésű császár visszavonulása után ezen a kedvező fekvésű helyen építettette fel óriási palotáját, ahonnan figyelemmel kísérhette a társcsászárok működését. Halála után a palota pusztulásnak indult, majd a középkorban falai között alakult ki a városmag.

Én úgy vagyok vele, hogy tetszett Trogir, de Split még jobban. Mintha Trogir nagy testvére lenne. Nyüzsgőbb és energikusabb, tele látnivalóval. Ahogy áthaladtunk a Porta Aeneán (Bronz kapu) beszippantott minket a város forgataga. A császári mauzóleumnál és a  Szent Doimus (Dujmo)-székesegyháznál turisták tömkelege várt sorára, hogy bejuthasson. Mi körbejártuk a palotát, az utcák itt is szűkek, néha sötétek és nyomasztóak voltak, akár csak Trogirban, az udvarokban kockás abroszos éttermek és menő bárok bújtak meg és persze árusok voltak mindenütt. Én ennyi vörös korall ékszert sehol máshol nem láttam eddig, de dívott a levendulás termékek és persze a kagylós tárgyak és hűtőmágnesek árusítása is.

Egy kis idő után visszamentünk a székesegyházhoz. Épp alig voltak körülötte, így megkockáztattam a bejutást a harangtoronyba. A kilátás lenyűgöző innen, a faragott kőoszlopok közül kilátszott a város és a kéklő tenger, fehér vitorlásaival és óriási utasszállító hajóival. a szűk lépcsőkön nehéz volt lejönni, de megérte, akár csak felkeresni az egész várost.

Források:

Útitárs - Horvátország. Panemex Kft., Budapest, 2004.

Cartographia - Horvátország. Utazás, szállás, térképek. Cartographia, Budapest, 2002.

Képgaléria:

 

 

Nyár végi felhőkörkép

2016.10.02. 18:51

Immáron október van, épp esik odakinn, és sötétedik. Most kell szép felhőket és kék eget nézegetni!

jon-a-vihar-_12.jpgjon-a-vihar-_4.jpgVihar jön (Sopron, Sörházdombi kilátó, 2016. augusztus).

img_8366.jpgimg_8397.jpgFelhők a Raxon (Ausztria, 2016. augusztus).

img_8466.jpgHelló! ( Ausztria, Rax-hegység, Heukuppe, 2016. augusztus).

uton-_1.jpgTakaró (Úton Horvátországban, 2016. augusztus).

uton-_7.jpguton-_8.jpgFelhő bukik le a hegyről (Horvátország, 2016. augusztus).

trogir-_135.jpgSzürreál (Trogir, Horvátország, kilátás a Kamerlengo erődből, 2016. augusztus).

trogir-_168.jpgAlkonyodik Trogir felett (Horvátország, 2016. augusztus).

img_9585.jpgViszlát, nyár! Alkony Egerszalók felet (2016. szeptember).

Fotók: Nyár végi felhőkörkép (Magyarország, Horvátország, Ausztria, 2016. augusztus-szeptember).

ajtodisz-keszites-_1.jpgKicsit megtöröm az utazásos bejegyzések fonalát egy más témával. Sajnos kénytelenek vagyunk búcsúzni a nyártól. Nekem elég nehéz, mert még csak most próbálom behozni magam az elmaradt nyaralások blogbejegyzésekké konvertálásával és olyan jó nézegetni a fotókat. Bizony lassan október lesz, de én még az augusztusban élek.

Azért készülök az őszre is, és ideje volt lecserélni az ajtódíszt, így rögtön csináltam hármat (kettő azonnal elkelt). Az egyik egy kis erdei idillt hordoz magán. Igazán természetes anyagokból készült, mert az alapja fakéreg, a díszítés pedig szárított hortenzia, néhány faág szeletke, fűzfaág és izlandi zuzmó. A másik kettő szalma alapra ragasztott madártollas koszorú lett. Ezeknél is használtam hortenziát és zuzmót, majd csillogó, rézszínű szalaggal kötöttem meg őket.

A még nyáron készült két akvarellt is örömmel mutatom be: a fagyal és a gránátalma képe is bekerül az akvarell-növénygyűjteménybe.

Közben elkészült a paprikafüzéres keresztszemes hímzés is, végre kivarrtam a minta körüli részt is színes fonallal.

A legújabb projekt igazán az őszhöz kapcsolódik. Nyár végén ugyanis átpakoltam a ruhásszekrényt és a már agyonhordott és menthetetlen darabokat újrahasznosítottam. Szőnyeg készül belőlük. Már alig várom, hogy elkészüljön!

ajtodisz-keszites-_5.jpgajtodisz-keszites-_6.jpgajtodisz-keszites-_9.jpgAz ajtódíszek.

fagyal-_4.jpggranatalma-_2.jpgFagyal és gránátalma.

paprikas-hangulatban-_1.jpgpaprikas-hangulatban-_4.jpgpaprikas-hangulatban-_13.jpgpaprikas-hangulatban-_16.jpgimg_9401.jpgPaprikafüzér-fázisok.

szonyegfonas-_1.jpgszonyegfonas-_2.jpgPólókból szőnyeg.

Fotók: Készülődés az őszre, avagy szöszmötölés felsőfokon (2016. augusztus-szeptember).