Pillangó

2009.03.10. 19:16

Dórinak szeretettel, csak mert ő imádja a pillangókat...

...És ha már tavasz van, jöhetnek hát a pillangók is. Ezek a csodaszép, törékeny kis teremtmények. Mesék szereplői, tündérek paripái, rétek apró, színes foltjai.

A lepkék rendjébe körülbelül kétszázezer faj sorolható. Szinte az egész világon találkozhatunk velük, akár nappal van, akár éjszaka. A nappali lepkék színpompás szárnyaikkal hívják fel magukra a figyelmet, ide-oda cikázva repkednek virágról virágra.

De az éjjeli lepkék a sötétség misztikus lakói. Napnyugta után kelnek útra, hogy titokban - míg mi alszunk -megvacsorázzanak bódító kerti virágaink tányérjából, és petúniáink kelyhéből nektárt igyanak hozzá.  Szürke utazóruhájuk alól néha kivillan alsószoknyájuk: ragyogó színű tündérszárnyuk. Azért kíváncsi teremtések ám, s mikor villanyt kapcsolunk, meg-megsimogatják az ablaküveget, hátha beeresztjük őket. De a lámpafény hőn áhított, vonzó ragyogása lesz a vesztük, ha nem vigyáznak: kerengnek, kerengnek, míg megmámorosodnak a fényártól, hull a hímpor s megpörkölődve, holtan zuhannak alá a mélybe.

Fura teremtmények a lepkék. Képesek félfagyott állapotban túlélni a telet, hogy a tavasz első sugaraitól átmelegedve útra keljenek, hogy felderítsék a környék nektárforrásait. Képesek kilométereket vándorolni, ha már nem tetszik nekik  klíma. (Ez különösen igaz a királylepkékre, akik az észak-amerikai tél elől repülnek Mexikó felé sziesztázni). Vannak, akik hangyákra bízzák utódaik nevelését (például egyes boglárkák), némelyek a méhek lépeiből csennek el egy csipetnyit (halálfejes lepkék) és akadnak, akik vízben születnek (vízimolyok).

Mindenütt ott vannak. Még képzeletünkben, álmainkban, múltunkban, jövőnkben is. A Pillangó-hatás elmélete szerint egy apró dolog megváltozása a dolgok megváltozásának egész folyamát indítja el. Kínában született az a történet, mi szerint az elhunyt leány szelleme pillangó képében tér vissza. Egy álmoskönyv szerint pillangóval álmodni annyit jelent, hogy megbízhatatlan barátunk vagy csapodár kedvesünk van. Ha pedig pillangót fogunk, barátunkat vagy kedvesünket kis hűtlenkedésen kapjuk.

A zenei életből sem hiányozhatnak a lepkék. Christina Aguilera Fighter című klipjében nyüzsögnek a titokzatos éjjeli lepkék. Szárnysuhogásuk, mint színes szempillák verdesése jelenik meg. Tori Amos is büszkélkedhet lepkés videóval, a sejtelmes hangulatú Sleeps With Butterfliessal, de van Butterfly című száma is. 

A Massive Attack Butterfly Caught című klipjében Robert Del Naja éjjeli lepkévé változik. a Crazy Town agyontetovált tagjai pedig vígan éneklik: Butterfly. (Kár, hogy a dallam lopott. Az eredetit a Red Hot Chili Peppers jegyzi). Filmbéli példát csak kettőt említek, a Pillangó-hatást (a címből levezetett elméletet lásd fentebb) és Charrière Pillangóját. Ez utóbbiról csak annyit, Henry Charrière mellkasán lévő pillangó alakú tetoválásáról kapta a Pillangó (Papillon) nevet.

Ennyit hát a pillangókról mára. De ha nem volt elég belőlük, íme egy idézet Szécsi Pál Pillangó című dalából és egy kis lista mindarról, ami lepke :) (A lista folyamatosan bővülhet!)

"Pillangó, messze szálló pillangó.
Mért hagysz el, ha eltűnt már a nyári napfény.
Boldogság, lepkeszárnyú boldogság,
Mért röppensz a semmibe, ha itt jár a szép pillangó?
Pillangó .... Mért röppensz a semmibe, ha erre jár a szél...?"

 º Gerard és Lee Durrell: Az amatőr természetbúvár. Útmutató az élő természet tanulmányozásához.

º Terebess Ázsia Lexikon (netes verzió: http://www.terebess.hu/)

º Mit jelentenek az álmok? Lexikon A-tól Z-ig

º David Attenborough: A gerinctelenek élete. Földön, vízben, levegőben.

º Rovarok. (Szemtanú sorozat)

º Móricz Zsigmond: Pillangó (neten: http://mek.niif.hu/04400/04417/04417.htm )

º Henry Charrière: Pillangó; Szabad vagy, Pillangó!

º Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

º Pillangó a szélben (Iráni film, 2004.)

º Pillangó-hatás (Amerikai film, 2004.)

Szép pillangós perceket! :)

 

Képek jegyzéke:

Felső és alsó kép: saját, 2008 nyara, Sopron

Középső: Internet

Szerző: chaplina

2 komment

Címkék: pillangó

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr39994295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dórci 2009.03.19. 21:51:19

Nagyon nagyon köszönöm ezt a csodálatos és remekül összeszerkesztett irományt!
Azt, hogy a cikket külön nekem ajánlottad, azt pedig különösen KÖSZÖNÖM banya! :D :P Sok puszi és hajrá hajrá mert még sok ilyet szeretnék olvasni...

chaplina 2009.03.20. 09:14:32

Hát, Dóri, nem is tudom...megérdemled? :)Már készülnek az újabb cikkek :)