Textilvarázs

2010.06.18. 22:17

Ezzel a címmel nyílt kiállítás a sarródi Ferenczi József Művelődési Házban, Kaplony Éva munkáiból.

Éva nem mindennapi ember. Iparművész-dekoratőrként minden apró tárgynak, kidobásra ítélt kacatnak tud örülni. Mindent gyűjt: rongydarabokat, csigaházakat, köveket, szitakötő szárnyakat, fadarabokat, cserépdarabkákat, gombokat. Kezei között  minden új életre kel, így alakulva át valami rendkívül értékessé, páratlanná, legfőképpen egyedivé. Alkotásai nem nélkülözik a meghökkentő anyag -és színkombinációkat. Mert a szúette kéregdarab vagy a szálkákra tépett kókuszháncs ugyanúgy megtalálható képei anyagaként, mint a kötött, horgolt textilek és a zsinórok.

Éváról mindig Bálint Ágnes jut eszembe, amint a Lepke az írógépen című könyvében mesél gyermekkoráról:

 

 

 

 

 

 

 

 

"Az én gyerekszobám a Duna volt: homokos partján játszadoztam tavasztól őszig, csigaházakkal, fehér, rózsaszínű, szürkéskék vagy zöldes kavicsokkal és kagylókkal, melyeknek belseje gyöngyházfényben csillogott. (...) Színes kavicsaimból mozaikképeket raktam ki a homokon: hajót, virágokat, házat kerítéssel, kígyót, csigát. (...) Mikor már tudtam tűvel bánni, a szép, fehér csigaházacskákat kilyukasztottam és felfűztem gyöngysornak. Minden babámnak jutott csiganyaklánc."

Éva tehetsége és leleményessége is a gyermekkorából fakad, amikor édesanyjával együtt varrtak ruhákat a babáknak, vagy készítettek különféle játékokat. Ez a kreativitás pedig ma is meghatározza életét, általa pedig azokét is, akik megtekintik munkáit. Hiszen megtanít általuk minket arra, hogy máshogy szemléljük a világot és arra, hogy a legszürkébb kavics is csilloghat drágakőként, ha hagyjuk, hogy főszereplővé váljon egy egészen új környezetben.

Kaplony Éva kiállítása díjmentesen látogatható július 1-ig, a sarródi könyvtár nyitvatartási idejében.

 

(Képek: 2009. augusztus, 2010. június)

Szerző: chaplina

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr222092640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.