Múzeumok éjszakája - Sopron

2010.06.20. 09:03

Annak ellenére, hogy a Fő tér romjaiban hever a nagyszabású felújítási munkálatok miatt, rengetegen voltak kíváncsiak az ingyenesen látogatható tárlatokra. A mi csapatunk is fellelkesülve vágott neki a kulturális túrának, hiszen látnivaló akadt bőven. Szerencsére a nyitva tartó múzeumok a Fő téren és annak közelében találhatóak, így a megközelítéssel nem volt gond.

Legelőször a Storno-házat jártuk be, a nagy múltú Storno család otthonát. Nem utolsó élmény a festett, díszített falú, barokkos termeken átmenni. Fejünk felett agancsos- vagy épp kristálycsillár, körülöttünk antik tárgyak sokasága a faragott faládától a kacsa alakú tálalóedényig. A várfalsétányra kijutva fotókiállítás fogadott: fáklyafényben tekinthettük meg a Soproni Fotóklub tehetséges művészeinek képeit. A falnál asztal állt, megrakva paprikás, hagymás zsíros kenyérrel és ásványvízzel. Ha nem csak szellemi táplálék kell…

A következő állomás a Fabricius-ház volt, mely több kiállításnak is otthont ad. Megismerhettük Sopron és a környező települések múltját, így a Borostyánkő út fontosságát vagy az egykor itt élő kelták, illírek, avarok használati tárgyait, temetkezési helyeit. A múzeumban állt a Csokoládé édesség és ajándékbolt standja, ahol nem csak a kakaó és csokoládé történetét hallhattuk, hanem finomabbnál finomabb édességeket is bespájzolhattunk. A bejárati folyosónál álló stand a múzeum kiadványait kínálta. Jelképes összegért lehetett hazavinni a kiállítási tárgyakról készült képeslapokat, prospektusokat.
A Fabricius-ház szomszédságában lévő Cédrus Art Klub könyvesbolt és antikvárium is szélesre tárta kapuit ezen az estén: kedvezményes árú könyvei és kiadványai nagy népszerűségnek örvendtek.

Sodort minket a tömeg. Későre járt már, mégis sok kisgyereket láttunk, amint álmosság és hiszti helyett önfeledten vesz részt a nekik szóló programokon. Az Erdészeti Múzeumban is csak ámultak a kiállított, kitömött állatok láttán. Szó ami szó, mi sem minden nap látunk strucc- vagy bölényfejet és agancsgyűjteményt. A következő állomás a Központi Bányászati Múzeum volt. Kertjében zene szólt, termeiben feltárult a térség több évszázados bányakultúrája. Az éjszakát az ún. Vasalóházban, Fórum Múzeumban zártuk, ahol a római kori Sopron, azaz Scarbantia került bemutatásra A római „limes” és Scarbantia a Borostyánkő út mellett című kiállítás keretein belül.

Úgy vélem, a rendezvény elérte célját. A helyiek újra megismerhették lakóhelyüket, más szemmel nézhetnek a már megszokott utcákra, épületekre. A turisták pedig felfedezhettek egy gazdag múltú, hagyományokkal rendelkező várost. Mindezt ingyen, kötelezettségektől mentesen, zenével, étellel-itallal, jó hangulattal kísérve. Mi jól éreztük magunkat. Remélem, jövőre is jöhetünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr262094996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.