Retró reggel, este

2010.07.25. 22:03

Fertőszéplak igazán szép falucska, főleg ha az ember a káptalandombról néz le a környékre. Az egykori barokk pompa még megcsillan itt-ott az ódon köveken vagy a kovácsoltvas kerítés cirádáin. A kálvária szobrai is némán tűrik az idő múlását.Az erős szél és a szemerkélő eső azonban nem engedi, hogy alaposan körbenézzünk. Nem is tudunk rajzolni a szabadban.

Így került a napi programba a Fertőszéplaki Tájházak egyik szépen felújított, fehér parasztházában megrendezett Retro kiállítás, Kiss Frigyes technikatörténeti gyűjteményéből. Frigyes maga gyűjtötte (gyűjti) össze a kiállítás darabjait, mely gazdagon illusztrálja az elmúlt korok, korszakok technikai vívmányainak sokszínűségét. Az egyik legérdekesebb darab a régi-régi gramofon volt, ami a mai napig működik, így meghallgathattunk rajta egy zeneszámot.

A kicsiny szobát megtöltötték az elmúlt idők tárgyai. Nosztalgia fogott el bennünket, látva a Mézga családról vagy a Kockásfülű nyúlról, Mazsoláról és Tádéról készült posztereket, a régi rádiókat, tárcsás telefonokat, tv-ket, fényképezőgépeket. Az unalmasnak ígérkező napból mégis egy újabb érdekes lett.

Sarródra visszatérve különböző fotókból, naptárképekből meríthettünk ihletet, így a rossz idő ellenére is születhettek új festmények. Nem volt semmilyen megkötés a technikát illetőleg, de kaptunk azért némi segítséget Borbély Károly festőművész és művészetterapeuta személyében. Rávezetett minket, hogy a kevesebb néha több. Elég egy halvány színfolt, egy vonal, és máris él a kép. Károly szereti a sárgát, sokszor csempészi bele a festményekbe. Ennek eredményeképp a hideg színek is kellemessé, meghitté váltak.

Az este még egy várakozással teli programot tartogatott. Ha már retróval indult a nap, fejeződjön is be azzal! A meghívott vendég így nem más volt, mint Richly Zsolt grafikusművész, Balázs Béla-díjas Érdemes Művész, a Kockásfülű nyúl és megannyi rajzfilm szülőatyja.

Zsolt tartalmas előadással készült: életútjának és tevékenységének megismerése közben vetítésre került életművének néhány meghatározó darabja, mint például az Indiában (diplomamunka, 1966), a Szvit (1968) a Kőműves Kelemen (2009) vagy A kockásfülű nyúl (1975), a Kíváncsi Fáncsi (1986)  és a Fabulák, Heltai Gáspár mesél (1987) egy-egy epizódja.

Az előadás után a művész készségesen dedikálta az eléje tolt lapokat és egyre-másra rajzolta a híres Kockásfülű nyulat, amint az épp fotózik, Kisdobos újságot olvas, kirakatot épít vagy táskát cipel.

Nekem is van egy ilyen nyulam. Az enyém olvas újságot. Ha majd lesznek gyerekeim,  biztosan fogják ismerni ezt a mesefigurát és akkor elmondhatom nekik, bizony, én találkoztam azzal az emberrel, aki megalkotta. Nagyon okos és fontos ember. A magyar animáció kulcsalakja.

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr412175663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.