A Nagy Terv

2010.12.29. 14:03

A kipattanó ötlet

Körülbelül egy éve kezdődött. Valamikor télen, még karácsony előtt. Kellett egy kis önbizalom tuning, el akartam érni valamit az életben, bizonyítani akartam. Aztán eldöntöttem, miként adok ennek hangot, mit is akarok. Utánanéztem a neten, összeolvastam mindenfélét, filmélmények derengtek, majd megszületett az ötlet: 2011 nyarán elutazni Izlandra.

Izland gyönyörű hely. Számomra az ezernyi zöld, kék és fehér országa, nyüzsgő fővárosával, kietlen, kopár de gyönyörűséges tájaival. El kell ide menni, de hogyan?

 

A kezdetek

Kezdetben volt a Nagy Pénztelenség. Mert ugyebár Izland nagyon drága hely. Létrehoztam tehát az Izland Alapot, az ötliteres befőttesüveg képében. A borravalók és egyéb aprópénzek lakhelye lett. A sok apró aztán papírpénzekké duzzadt. A lemondások eredménye is az összeghez csapódott, ami lassacskán, de gyarapodott. A pénz később kiköltözött az üvegből és nehézkesen, de nődögél suttyomban a mai napig.

A tettvágy pedig csak erősödött. Elővettem Vujity Tvrtko könyvét, az Angyali történetek a pokolból címűt. Régebbről emlékeztem rá, hogy írt Izlandról. Kicsit vígasztalt, hogy elsőre neki sem volt túl egyszerű kijutni a borsos árak miatt. A tőle megszokott stílusban, barátságosan ír élményeiről, a szépséges tájról, az Izlandon élő magyarokról.

Egy film is eszembe jutott, A sirály nevetése, mely a Amerikából hazatért Freyáról szól, aki olyan különös és titokzatos, akár az ország, amelyben lakik.

Egy ismerősöm is beszámolt izlandi élményeiről. Neki élnek kint rokonai, őket látogatta meg családjával. Visszatértekor mesélte, hogy a reptéren, az iskolákban, a kórházakban le kell veni a cipőt. Hogy az izlandiaknak a hal a mindenük (hozott magával lazacot és szárított halat, mi utóbbinak olyan az íze, mint a puffasztott rizs korongoknak, csak halízzel), hogy a tej nem romlik meg, csak átalakul, például madártejjé.

 

Tudatosság

Ahogy kezdtem megismerni és felfedezni ezt a helyet, egyre jobban eltökéltem magam. Kerestem mindent, ami Izland. És bár az utazás még messze van, a sors intézett nekem valamit, amire nem is gondoltam: elhozta nekem Izlandot.

Kezdetben voltak a filmek. A Duna TV-n több ízben is vetítettek skandináv filmeket (pl. Fehér éjszakák, 'Változatok északi fényre'-Norvég nap), így spájzoltam be magamnak egy-két alkotást a filmtáramba: a Hideg fény-t és A kiállhatatlant. A neten kutakodva is találtam dolgokat. Belebotlottam izlandi-magyar szótárba és nyelvtanba, és még egy filmbe is, a 101 Reykjavíkba, ami elég egyszerű film, de én szeretem.

Aztán jött a vulkánkitörés. 2010 tavaszán kétszer is (márciusban és áprilisban) kitört a sziget déli részén lévő Eyjafjallajökull, rövidebben Eyjafjöll. A bonyodalmakat és a légtérzárról szóló híreket ismerjük. A vulkáni hamu beterítette többek között Európa, így a mi légterünket is, és a hírek, beszámolók szerint szokatlanul szép, vörösben úszó napfelkeltéknek és napnyugtáknak lehettünk tanúi. Csináltam egy képet az egyik reggel, szép, íme itt van, de én nem láttam semmi szokatlant. Az azonban lenyűgözött, hogy Izland hamuja, amiben majd később én is mászkálhatok, itt van a fejem fölött valahol.

 

Manapság

Jelenleg utazási iroda és időpont után koslatok a neten. Időpont már több helyütt is van, de egyelőre áprilisra. Én lehetőleg nyáron szeretnék menni, mert ha már északra megyek, legyen a lehető legkellemesebb az időjárás, már ha ez lehetséges. Izlandon nyáron kb. 20 Celsius fok körüli a hőmérséklet, az idő tavaszias, az időjárás pedig állandóan változik. Ezért is fontos a megfelelő, vízálló felszerelés. Ennek beszerzése jelenleg is folyamatban van.

Már nincs olyan messze a nyár. De addig is marad az álmodozás és a felkészülés. A fényképezőgépem pedig nagyon óvom,  ha beüt a Nagy Kaland, ott lehessen velem, hogy megörökíthessem azt a gyönyörű tájat. Remélem addig az Eyjafjöll is békében marad. Mert ezúttal én megyek el hozzá. Nem is olyan sokára... :)

 

Képek jegyzéke és továbbolvasnivaló:

port.hu - A sirály nevetése

port.hu - 101 Reykjavík

Google képek - Kaldaljós

Wikipedia - Izland

Wikipedia - Eyjafjallajökull vulkán

IMDb - Mávahlátur

 

Szerző: chaplina

Szólj hozzá!

Címkék: Izland

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr962546120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.