Vasi vulkántúra

2011.04.30. 17:47

A cím akár egy utazási iroda ajánlatában is szerepelhetne: jól hangzik és még alliterál is. Mi azonban csak úgy, a húsvéti hétvége örömére kerekedtünk fel, hogy megnézzük Vas megye egyetlen tanúhegyét.

A Ság-hegy tulajdonképpen egy rég kialudt vulkán maradványa, mai, kissé csúf kinézetét azonban nem csak az eróziónak, hanem az intenzív bányászatnak is köszönheti. Az elhordott hegyoldalak ugyanakkor feltárták a múltat, lehetővé téve azt, hogy megcsodálhassuk a föld alatt rejlő erők hihetetlen munkáját. A tanúhegyet több útvonalon barangolhatjuk be, az egyik ilyen egy földtani tanösvény, mely a vulkanikus működés formáit mutatja be tájékoztató táblák segítségével.

Túránk során száz meg száz madár dala kísért minket, lábunknál színes virágtenger bontotta szerényen a szirmait. Nem hiába, hiszen a hegy változatos növény-és állatvilággal rendelkezik, ami elüt a környék élővilágától. Emiatt tájvédelmi körzetnek nyilvánították. A védett, különleges fajokat színes rajzzal illusztrált táblák ismertetik.

Elhagyva a Ság-hegyet, s annak beszédes, lyukacsos köveit, idő és csákány marta sziklafalait, Sárvárra utaztunk, hogy megnézzük a város szívében elterülő arborétumot. A botanikus kert a Nádasdy család hajdani gyümölcsöse helyén áll. Fő attrakciója a számtalan rhododendron bokor és a mesterséges tó, melyet a Gyöngyös-patak táplál. Érdemes megnézni a távol-keleti gyűjteményt is, melynek számomra legérdekesebb látványosságai a júdásfák (Cercis sp.), melyek virágai nem csak az ágak végén nőnek, hanem a törzsből is előbújnak.

Óriási fák közt visznek a kicsiny erdei utak, illatozó bokrok és még kunkori levelű páfrányok ölelésében, a patak pedig zölden, titokban csordogál valahol a lombok alatt. A sok zöldet pedig megtöri egy-egy élénk színfolt. Burjánzanak az azáleák és rhododendronok, meglepően piros, sárga és rózsaszín virágtengerük szinte lángol. A magnóliák óriási virágokat hintenek a sok zöld közé, szirmaik mint a csónakok. Illatok áradnak az avarból, a tóból, a bokrokból.

Hazafelé tartva futnak mellettünk a földek.  A virágzó repceföldek vakító sárgája kísér. Zöldülő ruhában szívják magukba a tavaszi napfényt a fasorok. Újabb hétvége telt el, újabb élményekkel. Ha így telik el, nem is bánom…

 

Fotók: Ság-hegy, Sárvári arborétum. 2011., április 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr302867278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.