Aprózódás. Végül mindenből fekete por lesz...

A vadregényes táj elengedhetetlen tartozékai a hegyoldalakból kiálló bizarr sziklaformák és a több millió különféle kő és kavics. Az előbbiekhez nem egy monda, mese, vers vagy költemény kapcsolódik. Az izlandiaknak gazdag a fantáziája, így születtek meg a nappal sziklaként meredező, éjszaka életre kelő trollokról szóló történetek, akik kicselezik, elrabolják és megeszik az embereket. De Izland a tündérek, elfek hazája is, az itt élők nagy része hisz bennük, legalább tudat alatt. Nekem ez az ország a kavicsparadicsom! Soha nem láttam egy helyen ennyiféle színűt és formájút, hasadtat, lyukacsost, simát, érdeset, lilásbordót, sárgát, barnát, feketét, zöldest, narancsost, pirosast! Kavicsgyűjtő szenvedélyem fellángolt, hamar megteltek az e célra hozott lezárható zacskók. Szuvenírnek sem utolsók! Az óceán partján gyűjtött kerekded, sima kavicsok és a két, véletlenül talált obszidián lettek a slágerek.

Itt járt Michael Jordan és bezsákolta a lasztit. Sziklaformák a Þingvellir Nemzeti Parkban.

Vulkáni kőzetek állják ki az időjárás viszontagságait az Eyjafjöll lejtőin. Valaki beleroppan és összetörik.

Mint egy aranyhal, úgy ragyog a patakban a korallpiros kő az Eyjafjöll gleccserének közelében.

Színekben és formákban nincs hiány. Lehet szabadon válogatni, és nem kerül egy vagyonban, mint a "vulkán shopok" lakkozott, vagy üvegcsébe tett és felcímkézett, szuvenírnek szánt példányai.

Az Atlanti-óceán partja a Dyrholaey sziklakapu közelében. Hihetetlen, hogy a hegyoldalak rücskös, érdes, lyukacsos kövei miként tudnak átváltozni sima, lapos kavicsokká. Némelyiket szabályos kör alakúra csiszolta a hullámzás.

Az Atlanti- óceán híres sziklaformái a Dyrholaey sziklakapu közelében a reggeli napfényben.

Ugyanitt bazaltorgonákon játszik a szél.

Fecsegő kövek (vagy trollok?). Sziklaforma a Laki hasadék közelében.

Sárga kénkő a Krysuvík geotermális mezőn.

Két kicsi obszidián. Egymástól távol, kilométerekre, teljesen véletlenül találtam őket egy túrán a Laki hasadék környékén. Az esőtől és párától nedvesen csillogó, fekete kavicsok között rejtőztek, így nehéz volt rájuk bukkanni. A sors iróniája, hogy két itthoni is "rendelt" tőlem szuvenírképp obszidiánt. Minden kívánság így teljesüljön!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr503340402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.