Izland növényei és gombái

2012.01.10. 21:33

hegyre-(17).jpg

A tipikus növénytakaró. Zuzmók, mohák, alacsony termetű virágos növények (ősz révén itt épp virág nélkül), törpecserjék.

A cím kissé tudományosan hangzik, de ez ne riasszon el senkit, nem egy tudományos dolgozat következik. Az ember azt gondolná erről a helyről, hogy itt csak zuzmó terem, néhány bokor meg egy-két fa és ezzel befellegzett, de szerencsére a valóságban nem így van. Izland növényvilága igenis változatos annak ellenére, hogy egy kopár, északi, vulkanikus szigetről van szó.

Sok fotó készült az út során, a meghatározástól azonban kissé féltem. Végül is Izland nem a szomszédban van, szinte reménytelennek gondoltam, hogy a megörökített növényekről találok bármiféle leírást a magyar szakirodalomban vagy rájuk találok a neten. Félelmem alaptalannak bizonyult. Számos, magyarul is megjelent növényhatározóban találkoztam  északi fajokkal, így a sok rejtélyről fellebbent a fátyol.

gombák-a-városban-(1)_1.jpgTintagombák Reykjavíkban, buszról fényképezve. Mivel a fiatal példányok ehetők, a helyiek szedik őket. Legalábbis mikor pirosat kapott a busz, kibámulva az ablakból egy bácsit láttam kosárral járkálva, amint gombát gyűjt a város egyik parkjában.

parlament-(4).jpgMadárberkenye (Sorbus aucuparia) ágai simogatják a parlament egyik ablakát a fővárosban. A piros bogyók színbombaként ragyogtak a délutáni napsütésben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0489.jpgVörösen égnek a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus L.) levelei.

 

IMG_0494.jpgTörpe növények az Eyjafjöll vulkánon. Más égövön a sárga levelű akár fává is nőne.

IMG_0516.jpgIMG_0502.jpgEgy kakukkfűszerű sziklai növény szőrmekucsmában és alpesi keserűfű (Bistorta vivipara).

Untitled-1.jpgKi gondolta volna, hogy közel a hóhatárhoz, az Eyjafjöll krátere felé tartva fagyott, de élő gombákkal találkozom majd?

IMG_0525.jpgFekete varjúbogyó (Empetrum nigrum L.) Az ehető, fanyar ízű bogyókat az északi országokban kedvelik. Mámorkának vagy bábaszőlőnek is hívják.

selja-(2).jpgBoglárka (Ranunculus) ázik a Seljalandsfoss vízesés permetében. A nálunk tavasszal virító növényke itt ősszel is jól érzi magát.

skanzen-(19).jpgFű. Mindenhol ott van a tengerparttól a hegytetőig. A Skógari skanzen házainak tőzeggel bevont tetején is kalászkákat lenget a szél.

skanzen-(125).jpgA skanzen melletti dombon erdő (!!!) néz le a tájra. Az itteni fák kis növésűek, az alacsony hőmérséklet és az erős szél miatt tömzsik és alacsonyak. Ezért az izlandiak azt mondják: ha eltévedsz itt egy erdőben, csak állj fel! Az erdőket leginkább fenyők, nyírfák, nyárfák, fűzfák és cserjefélék (pl. madárberkenye) alkotják.

skanzen-(130).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Gólyaorrok (Geranium) bókolnak az izlandi őszben a skógari skanzen házai között.

Untitled-1.jpgHínárok, moszatok mindenféle színben és formában a dyrhólaey-i sziklakapunál az Atlanti-óceán partján.

hegyre-(11).jpgHavasi magcsákó (Dryas octopetala L.) Egy-egy növényke elérheti a 100 éves kort is!

hegyre-(25).jpgPuha mohaszőnyeg borítja a vulkanikus tájat. Túrázás közben szigorúan libasorban mentünk, nehogy nagy felületen tapossuk szét a nehezen regenerálódó moharéteget.

Táblahegy-mászás-(16).jpgTengerparti kékcsillag (Jasione crispa ssp. maritima) egy táblahegy oldalában.

Könyvek és weblapok, amik segítettek:

Bolliger/Erben/Grau/Heubl: Cserjék. Természetkalauz, Mérték Kiadó.

Bertram Münker: Közép-Európa vadvirágai. Természetkalauz, Mérték Kiadó.

Pierre és Délia Vignes: Nagy képes füvészkönyv. Vadnövények herbáriuma. Corvina.

Flóra Íslands

Dr. Horváth József honlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr613534800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.