Dunakavics

2012.02.29. 22:54

Kavicsok és kavicsgyűjtés...már megint. A szenvedély ismét előtört és lerángatott a Duna-partra. A Római-part kavicsai nem maradhattak biztonságban. Sokan közülük kiválasztottakká váltak, olyanok, melyek másak, mint a többi. Különlegesek vagy különösek.

Hazahoztam a folyó életét, melynek emlékei a kavicsok.

dunakavicsok-(2).jpgValamelyik teljesen gömbölyű. A sok csiszolódásról, küzdelemről mesél, ahogy a sziklából gömbölyű kavics lesz, az érdes, kockás kristályból csiszolt drágakő.

Van, amelyiknek felszíne karistolt és egyenetlen. Törött kagyló héja hasított bele vagy csupán az idő? Hány darabka vált le belőle, hogy majd családként gördüljenek tovább együtt, a folyó mélyén? És a testvérek útja hol vált vajon külön? Pozsonynál? Esztergomnál? Vagy együtt érkeznek a tengerbe?

Találtam olyat is, melynek alakja használati tárgyak egy-egy darabkájából születtek. Cserép alja, korsó füle volt egykor?

dunakavicsok-(3).jpgVan olyan kavics is, melybe csíkokat csiszolt az áradat. Titkos folyosók térképei lehetnek, melyeket egy vízi manó rajzolt valaha? Hová vezetnek és vajon folytatódnak-e egy másik kavicson úgy, mintha lapoznék egy régi könyvben?

A színek sem mindennapiak. Tarkán ragyogtak a sekély vízben. Van, amelyik szürke, néhány színes folttal. Olyan, akár a megfakult emlékek: elszürkül, de az édes pillanatok néha színekben sejlenek fel. Van, amelyik okkersárga: őszi napsütés színe. A pirosak a felkelő és lenyugvó nap színét rejtik. A fehérek a nyári semmittevés és az elmélkedés kövei. A barnák szelídek, akár a nyári eső, puhák mint egy bőrkabát. A zöldek irigyek. Hidegek és kemények, de a víz zöldjét hordozzák, moszatok simogatását.

Most mind egy üvegből néznek ki. Biztonságban vannak, nem csapkodják őket többé hullámok, nem töredeznek szét az egymásnak sodródáskor, nem kell küzdeniük árvízzel. Esténként hallom őket, ahogy suttognak: mesélnek a folyóról. És megint a partra vágyódom.

Fotók: Dunakavicsok. (2012. február 26., Budapest)

 

Szerző: chaplina

2 komment

Címkék: kavicsok Duna

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr194227387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zazafi 2012.03.02. 23:39:29

Katusa, ezt most nagyon jó volt olvasni!
(Egész eddig azt hittem, hogy ilyesmiket gyűjteni hülyeség..)
Ha kavics volnál, kiválasztanálak, hazavinnélek.

chaplina 2012.03.03. 07:03:25

@zazafi: Ugyan, a keményfejűségem miatt hamar visszadobnál a vízbe :D