A Kis-Balaton csodái

2012.08.11. 22:12

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(27).jpgKis-Balaton,-Kányavári-sziget-(28).jpgMeg kell hogy mondjam, az idei nyár valahogy mindig  a vizekről szól. Hajókázás a Dunán, nyaralás a Balatonon, festegetés a Fertő tó szikes tavainál... legutóbb pedig volt szerencsém ellátogatni a  Kis-Balatonhoz és a Hévízi-tó csatornájához.

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(3).jpgKis-Balaton,-Kányavári-sziget-(29).jpgA Kis-Balaton világa mindig is vonzott. Az ezernyi madár, a sűrű, áthatolhatatlan nádas és az égtől kéklő, kiszámíthatatlan víz, ami néha olyan mély, hogy ki tudja, hol van a tófenék, de néha olyan átlátszó, hogy a legapróbb vízi csiga is látszik az aljzaton ide-oda görögve. Kinek ne jutna eszébe minderről Fekete István Tüskevár című regénye és a jó öreg Matula bácsi, ahogy épp bölcs tanácsokkal látja el a zöldfülű, városi Tutajost?

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(70).jpgA mi kirándulásunk a Kányavári-szigetre vezetett. Bejártuk keresztül-kasul, ahogy a Búbos vöcsök tanösvény vezetett minket. Az íves fahíd jellegzetessége a tájnak, alatta megannyi csodával telve terült el a tó, míg a szem ellátott. A sűrű vízinövény-tutajokon madarak lépdeltek, szitakötők és fecskék repkedtek fel s alá, a parti fűzfák békésen ringatták ágaikat, elbújtatva még egy regiment madarat. A part menti nádast napsárga kanadai aranyvessző és lila füzény tarkította, a fákkal benőtt részeken bodza bogyója érett, a földön gomba illatozott.

Itt töltöttünk el fél napot, majd tovább indultunk Hévíz felé, ahol a tó csatornáján már sokszor látott lila tavirózsák még mindig elcsodálkoztatnak.

Hazafelé, a vonat ablakából kinézve sokáig kísértek a Balaton menti hegyek, aztán besötétedett. Fodrozódó vízzel álmodtam.

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(62).jpgA ritka és védett sulyom. Termése ehető, de mivel védett faj, nem gyűjthető. Itt találkoztam vele először.

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(18).jpgKis-Balaton,-Kányavári-sziget-(36).jpgEgy vízi tyúk és egy ööö...Matula bácsi biztos tudná...

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(26).jpgKis-Balaton,-Kányavári-sziget.jpgVadkacsa és búbos vöcsök.

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(50).jpgKis-Balaton,-Kányavári-sziget-(11).jpgHattyúcsalád és kormoránok.

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(25).jpgKis-Balaton,-Kányavári-sziget-(72).jpgVízitök virága és termése.

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(43).jpgKis-Balaton,-Kányavári-sziget-(44).jpgVízi formák.

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(41).jpgKis-Balaton,-Kányavári-sziget-(40).jpgBékák mindenütt.

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(48).jpgKis-Balaton,-Kányavári-sziget-(61).jpgNyári virágtenger.

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(77).jpgÉrintetlen vadon.

Kis-Balaton,-Kányavári-sziget-(57).jpgKis-Balaton,-Kányavári-sziget-(56).jpgBodza és szitakötő.

Hévíz-(7).jpgHévíz tündére. Nem lehet betelni vele.

Fotók: Kis-Balaton és Hévíz. 2012. augusztus 4.

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr944707442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.