Wekerletelep-(20).jpgÚgy gondolnánk, hogy ha igazán szép műemlékeket akarunk megnézni magunknak a fővárosban, a belváros kell bejárni, pedig ez nem egészen így van. A külsőbb kerületek is tartogatnak meglepetéseket, nem is akármilyeneket.

Ilyen mesebeli „kisváros” a magyaros, népi szecessziós stílusban épült Wekerletelep is, mely a XIX. kerületben, Kispesten található.

A Wikipédián talált leírás szerint a 19. század utolsó negyedében Budapest lakossága két és félszeresére nőtt, miközben ugrásszerűen fejlődött a gyáripar és a vidéki nincstelenek özönlöttek a munkahelyeket kínáló nagyvárosba. A lakásépítés nem tudott lépést tartani a népességbővüléssel, különösen mivel nagyon gyorsan emelkedtek az építőanyagárak és az építőipari munkabérek, miközben a fizetőképes kereslet, illetve a keresletet teremtő hitelfelvételek szintje a magas infláció miatt alacsony maradt. Mindez kormányzati közbelépést követelt.

A sokemeletes bérházak helyett a kertvárosi jellegű építési módot Fleischl Róbert építész javasolta, mivel a lakásokra igényt tartók közt nagyon sok volt a vidéki környezetből kiszakadt ember, akik számára drasztikus változást jelentett volna, ha teljesen kiszakadnak a fás-kertes környezetből és nagy bérkaszárnyákban kell élniük. A kormány pályázatán nyertes építészek ennek a koncepciónak a jegyében háromféle épülettípust terveztek: családi házakat (ikerházakat, vagy sorházakat), bérházakat („csoportosított lakóházak”) és egyedülállók számára „garzonházakat”.

A Wekerletelep építése 1908-ban kezdődött meg Wekerle Sándor politikus, miniszterelnök (és egyben egy ideig pénzügyminiszter) kezdeményezésére. Ma műemléki védelem alatt áll, és nálam kiérdemelte az „én ilyen helyen akarok lakni” címet.

Wekerletelep-(4).jpgEmblematikus házformák. Fent balra: díszes erkély.

Wekerletelep-(26).jpgA Barátok köztből ismerős ház.

Wekerletelep-(3).jpgWekerletelep-(8).jpgWekerletelep-(25).jpgKapuk sokfélesége.

Wekerletelep-(23).jpgKós Károly is tervezett épületeket a Wekerletelepre, így róla nevezték el a főteret és az egyik általa tervezett kaput.

Wekerletelep-(62).jpgWekerletelep-(69).jpgWekerletelep-(51).jpgWekerletelep-(60).jpgHázikók zsalukkal.

Wekerletelep-(24).jpgWekerletelep-(31).jpgWekerletelep-(50).jpgÉpületdíszek.

Wekerletelep-(56).jpgTavaszodik.

Wekerletelep-(40).jpgWekerletelep-(7).jpgAblakok.

Wekerletelep-(64).jpgWekerletelep-(43).jpgFa-kő-fém.

Wekerletelep-(17).jpgPiros-türkiz.

Wekerletelep-(32).jpgWekerletelep-(44).jpgParkrészletek.

Wekerletelep-(45).jpgWekerletelep-(39).jpgSzent József Plébánia.

Wekerletelep-(9).jpgWekerletelep-(54).jpgKőből kinövők.

Wekerletelep-(57).jpgHáz és kapu - részlet.

Fotók: A Wekerletelep mézeskalács házai (2014. március 23. Budapest - Kispest).

Források: Wikipédia – Wekerletelep

Wekerlei Társaskör

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr666013519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.