Egy zsúfolt nap

2014.05.04. 22:35

Lajta-Béla-túra-ELTE-Radnóti-Miklós-Gyakorló-gimnáziuma-(1).jpgÁprilis 26-át nagy-nagy várakozás és tervezgetés előzte meg, hiszen ezen a napon akartam belevetni magamat a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválba és a Budapest 100 2014-es programdömpingjébe. Ezért már reggel 10 óra előtt a Millenárison termettem, kezemben a nyomtatott Excel-táblával, amiben a számomra nélkülözhetetlen lelki táplálék volt: dedikálások, nemzetközi könyvkínálat és előadások sorozata. Idén a díszvendég Törökország volt, ennek örömére a török standnál járók díszkiadású Koránt és mandulával töltött datolyát kaptak ajándékba. A legnagyobb élmény a finn-észt származású és már világhírű Sofi Oksanen megjelenése volt. az írónő díszvendégként vett részt a rendezvényen, sőt, a Budapest Nagydíjjal is kitüntették.A dedikálás közben hosszan kígyózó sor alakult ki, melyet megannyi, az írónő régebbi és vadonatúj kötetét szorongató rajongó alkotott.

A nagy nyüzsgés és sok élmény elől a Millenáris parkjában találtam menedéket: a tóban hatalmas aranyhalak és tündérrózsák segítettek kicsit lenyugodni.

A délután rohanással telt. Hazafutottam egy rakás vásárolt könyvvel, majd indulás a Budapest 100-ra! A sok-sok progamból csak egyet sikerült kihalászni, hiszen minden egy időben történt: a Cházár András utca 10. szám alatt álló ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumában volt egy előadás Lajta Béla építész munkásságáról, és az iskola épületét is bejárhatta a látogató. Eztán városnéző séta következett, természetesen Lajta-építmények felkeresésével körítve. A számos épületet felölelő séta során bejártuk Zuglót és a Blaha Lujza tér környékét, de a Váci utca és környéke sem maradt ki. A fotóanyag csak néhány épületet mutat be, a teljesség igénye nélkül.

Este elégedetten konstatáltam, hogy jól sikerült a nap. a sok élményt még ma is emésztem. Az új könyvek pedig türelmetlenül várják, hogy kiolvassam őket.

Néhány szó Lajta Béláról:

Alig két évtizedes pályája során Lajta Béla rendkívül változatos, épületről-épületre új megoldásokat felmutató, ugyanakkor egyenletesen magas színvonalú életművet hozott létre. Legkorábbi alkotásai Lechner Ödön nemzeti szecessziós törekvéseihez kapcsolódtak. Első jelentősebb figyelmet kapott fővárosi épületei – a Malonyay-villa vagy a Wechselmann-féle Vakok Intézete – 1906 után az angol Arts and Crafts, a finn nemzeti romantikus építészet és a hazai népi építkezés tanulságait ötvözték. 1910 táján a Bárczy-éra városvezetése nemcsak iskolaprogramjának leggazdagabban kivitelezett darabját, a Vas utcai Felső Kereskedelmi Iskolát, de az új városi könyvtár és kultúrpalota monumentális feladatát is rá bízta, az utóbbi megvalósítását azonban a háború megakadályozta. A pesti zsidó temetők műszaki felügyeletét is ellátó Lajta Béla működésének fontos terepe volt a síremlékművészet, ahol rendkívüli díszítő-fantáziája nemes anyagokban ölthetett testet. 1910 körüli érett alkotásai – például testvéreinek Szervita téri üzletbérháza vagy az említett Vas utcai iskolaépület – a korszak európai élvonalába sorolhatók, sok tekintetben pedig már az 1920-as évek art decóját, modernizmusát előlegezik. (Forrás: http://lajtaarchiv.hu/

Könyvfesztivál-Sofi-Oksanen-dedikál-(3).jpgKönyvfesztivál-Díszvendék-Törökország-(9).jpgKönyvfesztivál-(17).jpgKönyvfesztivál-(15).jpgKönyvfesztivál a Millenárison: Sofi Oksanen dedikál; a török stand díszletének részlete; tavirózsák és halak a park tavában.

Lajta-Béla-túra-ELTE-Radnóti-Miklós-Gyakorló-gimnáziuma-(28).jpgLajta-Béla-túra-ELTE-Radnóti-Miklós-Gyakorló-gimnáziuma-(9).jpgLajta-Béla-túra-ELTE-Radnóti-Miklós-Gyakorló-gimnáziuma-(6).jpgLajta-Béla-túra-ELTE-Radnóti-Miklós-Gyakorló-gimnáziuma-(27).jpgLajta-Béla-túra-ELTE-Radnóti-Miklós-Gyakorló-gimnáziuma-(24).jpgLajta-Béla-túra-ELTE-Radnóti-Miklós-Gyakorló-gimnáziuma-(20).jpgLajta-Béla-túra-ELTE-Radnóti-Miklós-Gyakorló-gimnáziuma-(15).jpgLajta-Béla-túra-ELTE-Radnóti-Miklós-Gyakorló-gimnáziuma-(19).jpgLajta-Béla-túra-ELTE-Radnóti-Miklós-Gyakorló-gimnáziuma-(12).jpgBudapest 100: ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma (Cházár András utca 10.). Az iskola régebben a Pesti Izraelita Hitközség Alapítványi Gimnáziuma nevet viselte, innen a téglafal menóra díszítése, de találunk baglyot és egyéb állat- és növénymotívumokat is. Az épület bejárásakor a dísztermet és a lépcsőházakat is megnézhettük.

Lajta-Béla-túra-(49)Mozgásjavító.jpgLajta-Béla-túra-(59)Mozgásjavító.jpgLajta-Béla-túra-(48)Mozgásjavító.jpgLajta-Béla-túra-(51)Mozgásjavító.jpgLajta-Béla-túra-(58)Mozgásjavító.jpgLajta-Béla-túra-(55)Mozgásjavító.jpgLajta-Béla-túra-(46)Mozgásjavító.jpgMozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon (volt Vakok Intézete, Mexikói út 60). Figyelemre méltó a kerítés gazdag motívumkincse (is).

Lajta-Béla-túra-(63)-Pannon-Egyetem.jpgLajta-Béla-túra-(69)-Pannon-Egyetem.jpgA Pesti Chevra Kadisa Szeretetháza (Amerikai út 57.)

Lajta-Béla-túra-(87)-Csokonai-utca.jpgLajta-Béla-túra-(86)-Csokonai-utca.jpgLajta-Béla-túra-(88)-Csokonai-utca.jpgLakóház (Csokonai utca 8.).

Lajta-Béla-túra-Népszínház-utca-(1).jpgLajta-Béla-túra-Népszínház-utca-(24).jpgLajta-Béla-túra-Népszínház-utca-(16).jpgLajta-Béla-túra-Népszínház-utca-(20).jpgLakóház Róth Miksa-üvegablakkal (Népszínház utca 19.).

Lajta-Béla-túra-Vas-utca-(9).jpgLajta-Béla-túra-Vas-utca-(2).jpgLajta-Béla-túra-Vas-utca-(10).jpgSzéchenyi István Gyakorló Kereskedelmi Szakközépiskola és Gimnázium (egykori Gróf Széchenyi István Községi Kereskedelmi Fiúiskola. Itt is baglyok őrzik a rendet és persze hirdetik a bölcsességet. (Vas utca 9-11.).

Fotók: Könyvfesztivál és Budapest 100 (2014. április 26, Budapest).

Források és felhasznált irodalom:

http://lajtaarchiv.hu/

Bede Béla: Magyar szecessziós építészet. Corvina, 2012.

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr376118276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerti2 2014.05.05. 09:18:19

Őszinte legyek? Ezt a könyvfesztivált nagyon "irigylem". Nagyon jók az épületfotók is!

chaplina 2014.05.06. 06:39:49

@Gerti2: Nem sokára lesz Könyvhét is, még nem maradtál le semmiről.