Újra Budapest 100

2015.04.23. 22:57

Aki szereti a főváros ódon házait, lépcsőházait és eldugott zugait, annak izgalmas lehet a már ötödik alkalommal megrendezett Budapest 100 elnevezésű programsorozat. A remek szervezésnek és a lelkes önkéntesek munkájának köszönhetően számos száz, vagy közel száz éves lakóház, közintézmény, iskola és templom tárja ki ilyenkor kapuit a látogatók előtt.

img_1097.jpgAzonban nem szimpla háztűznézésről van szó, megtekinthetjük a háztörténeti kiállításokat, kóstolhatunk sütit, hallgathatunk koncerteket vagy cserélhetünk könyveket is. Ami a legizgalmasabb az egészben az az, hogy a szervezők, közreműködők és önkéntesek mellett maguk a lakók is bekapcsolódnak a programokba. Segítségükkel bejárhatjuk az épületeket, érdekes történeteket hallhatunk a házról és a környékről egyaránt.

Idén az április 18-án és 19-én megrendezett, az egész várost megmozgató esemény nem fukarkodott a bőséggel, mert elérte, hogy az legyen az érzésem: egyszerre legalább négy helyen szeretnék lenni.

Mivel a teleportálás képességét nem tudhatja magáénak az emberiség, kissé lejjebb adtam az igényeimet és másodmagammal vettem nyakamba a várost, egy leredukált útitervvel.

A látottakról én csupán pár szót szólok, mutassák be a fotók az impressziókat, de a bejárt épületekről és a programról további (és bőséges) információ található a Budapest 100 honlapján.

XIV. kerület - Cházár András utca 18.

A lakóépület lépcsőházában divatfotó kiállítás fogadott és kóstolhattunk száz éves recept alapján készült süteményeket.

chazar-andras-utca-18-_19.jpgchazar-andras-utca-18-_18.jpgA ház kívülről...

chazar-andras-utca-18-_15.jpgchazar-andras-utca-18-_10.jpgchazar-andras-utca-18-_12.jpgchazar-andras-utca-18-_2.jpgchazar-andras-utca-18-_13.jpgchazar-andras-utca-18-_16.jpg...és belülről, száz évvel ezelőtti divatfotókkal körítve.

VII. kerület­ - Rákóczi út 74.

Az Otthon áruházról és a lakóház érdekességeiről maguk a lakók meséltek. Amikor beléptünk a ház ajtaján, a lifteknél azt az infót kaptuk, hogy a harmadikra menjünk, az az első emelet. Ugyanis az alsó két szintet az áruház foglalta el, így a harmadik emelet a tulajdonképpeni első, ahol a lépcsőházak és a lakások találhatóak. A belső udvar közepén üvegkupola ül, mely alatt az egykorvolt áruház húzódik. A délutáni séta alkalmával erről meg is bizonyosodhattunk: bejártuk enyészettel átszőtt árusítótereit, aulájából pedig felnéztünk a kupolára. Mindeközben a ház legidősebb lakója, Bakos Barna bácsi mesélt elképesztő történeteket.

rakoczi-ut-74-_14.jpgrakoczi-ut-74-_13-.jpgrakoczi-ut-74-_15-.jpgrakoczi-ut-74-_16.jpgrakoczi-ut-74-_21.jpgEgykor...

rakoczi-ut-74-_4.jpg...és ma. A gang közepén lévő üvegkupola.

rakoczi-ut-74-_32.jpgrakoczi-ut-74-_26.jpgA kint felejtett felirat és az elsó emelet, ami valójában a harmadik.

rakoczi-ut-74-_23.jpgrakoczi-ut-74-_31.jpgKét ház találkozása és korlátrészlet.

rakoczi-ut-74_epuletbejaras-_52.jpgrakoczi-ut-74_epuletbejaras-_29.jpgrakoczi-ut-74_epuletbejaras-_30.jpgAz üvegkupola és az áruház mai állapota.

rakoczi-ut-74_epuletbejaras-_37.jpgrakoczi-ut-74_epuletbejaras-_36.jpgA pincében.

VIII. kerület - Bródy Sándor utca 17.

Udvara vidáman zöldellt, padok marasztalták a látogatót. A lépcsőház fotókiállítást rejtett, az egyik fal mellett pedig törött emléktábla hirdette Kádár Béla expresszionista festőművész nevét.

brody-sandor-utca-17-_1.jpgbrody-sandor-utca-17-_4.jpgbrody-sandor-utca-17-_2.jpgA kert marasztaló paddal, a lépcsőház lifttel és a törött emléktábla.

VIII. kerület - Horánszky utca 12.

Amint megfogtuk a kilincset, már kattant is a zár és nyílt az ajtó. Az előtérben kedvesen fogadtak minket és útmutatást kaptunk a látottakról: a fehér, szép mozaikokkal díszített falak közt több kiállítás is várt minket.

Az egyik az első világháborúról és a hadiélelmezésről adott némi információt. Kóstolhattunk Anzac kekszet és elvihettük a receptjét is. A kiírás szerint az ANZAC keksz eltarthatóságának köszönhetően az I. világháború alatt szolgáló brit sereg mellett harcoló ausztrál és új zélandi csapatok élelmiszer utánpótlásának része volt. Az 1915-16-ban zajló nevezetes gallipoli csata ugyan a szövetséges erők vereségével zárult, de az ANZAC-sereg (Australian and New Zealand army Corps) bátor és kitartó együttműködésének emlékét a sütemény a mai napig őrzi.

Anzac keksz

Az Anzac keksz egészséges ropogtatni való minden korosztály számára. Lágy és ropogós változatban egyaránt elkészíthető. Légmentes dobozban tárolva akár hetekig eláll. 1. lépés: Melegítsük elő a sütőt 180° C-ra, gáz 4-es fokozatra. A sütőlemezeket takarjuk le sütőpapírral. Egy kis edényben olvasszuk föl a vajat, majd adjuk hozzá az arany szirupot vagy mézet. Egy kis csészében két evőkanálnyi forró vizet keverjünk el a szódabikarbónával és öntsük a cukros vajhoz. 2. lépés: Mérjük egy nagy tálba a cukrot, a zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a lisztet. Öntsük hozzá a szirupos vajat, és keverjük össze. Halmozzuk teáskanálnyi kupacokat a tésztából a sütőpapírra úgy, hogy legyen elég hely közöttük. 8-10 perc alatt süssük aranybarnára a teasüteményt, majd rácson hagyjuk kihűlni.

A másik kiállítás a Népliget főkertészéről, Pesti Lászlóról mesélt, aki ebben a házban lakott és sokat tett a közösségért.

Az előtérből kiléptük a ház udvarára. A fehér falakat befutotta a vadszőlő, friss levelei már zöldelltek, lehetőséget adva a sok-sok madárnak az elbújásra. A lépcsőházban ólomüveg ablakok fogadtak. Előttük szobanövények sziluettje rajzolódott ki, és én el tudtam képzelni, hogy száz éve is ugyanez a látvány fogadott volna.

horanszky-utca-12-_6.jpghoranszky-utca-12-_56.jpghoranszky-utca-12-_54.jpghoranszky-utca-12-_53.jpghoranszky-utca-12-_41.jpgAz előtér mozaikjai és üvegborítása, valamint a lépcsőház.

horanszky-utca-12-_43-.jpghoranszky-utca-12-_49.jpghoranszky-utca-12-_51.jpgDíszes üvegablakok szobanövényekkel és a kintről átsejlő vadszőlő levelekkel.

horanszky-utca-12-_32.jpghoranszky-utca-12-_59.jpghoranszky-utca-12-_25.jpghoranszky-utca-12-_64.jpgA vadszőlővel befuttatott házfal és vendégei, akiket árgus szemek figyelnek.

V. kerület – Markó utca 16.

Az Igazságügyi Palota vagy más néven Kúria épülete a programsorozat apropójából tartott nyílt napot 19-én, így megtekinthettük az Aulát, ahol Stróbl Alajos Jusztitia szobra áll, beléphettünk a Kúria elnökének dolgozószobájába, az elnöki fogadóterembe, a díszterembe és a rabmegőrzőbe. A tárgyalókban „szimulációs tárgyalásokba” csatlakozhattunk be, mi egy munkaügyi pert ülhettünk végig.

img_0951.jpgimg_0961.jpgJustitia és lépcsőházrészlet.

img_0987.jpgA díszterem.

V. kerület - Falk Miksa utca 3.

Ottjártunkkor a lakóház gangos udvarán pezsgett az élet: bolhapiac és könyvcserebere várt, miközben régi fotókon elevenedtek meg az 1910-es évek. A házfelügyelő lakrésze előtt a ház alaprajzát is megnézhettük. A lépcsőház ódon hangulatot árasztott, az ablakok régi üvegei sápatag fényt engedtek csak be, de a legfelső emeleten már fényben úszott a délután. A ház rejtett zugait is bejártuk: a kicsit komor cselédlépcsőt és a belső udvart, ahol páfrányok hajlongtak és cserjék díszlettek.

img_1001_1.jpgimg_1025_1.jpgEgész és rész.

img_1005_1.jpgCsorba szépség.

img_1086.jpgimg_1091.jpgimg_1088.jpgAz eldugott kert és szépségei.

img_1095.jpgCselédlépcső.

img_1019.jpgMagasban.

 

img_1101.jpgA ház alaprajzai a házfelügyelő lakrészénél.

Már várom a jövő évi programot és abban bízom, hogy még ha a teleportálást nem is találják fel egyhamar, legyen módom minél több épületet megnézni. Mert ahogy a Budapest 100 hirdeti: „Minden ház érdekes”.

Források:

A Budapest 100 hivatalos honlapja

A Kúria honlapja

A helyszíneken elhelyezett, elvihető információs anyagok

Fotók: Budapest 100, 2015 (2015. április 18-19. Budapest)

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr947387756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.