Duna menti varázslat

2015.07.06. 22:26

szokolya-_904.jpgszokolya-_918.jpgA Börzsöny déli részén van egy kis falu, ahol gólyák köszöntik az ide érkezőt. Szokolya azonban nem csupán a gólyák miatt bájos hely. Régi házai, kúriái, patikája, templomai és a kisvasút mind jellegzetessé teszik. Kis patakjában a víz sötét köveket mos és a végtelen mezőkön kócos fejű szénaboglyák sorakoznak.

A falu széli út messzire elvezet. A mesebeli felhőkkel pöttyözött kék ég alatt zöld és sárga táblákban érik az árpa, lengedeznek a kalászok. Szőke fejük árnyékában liláskék szarkaláb, fehér margaréta és vérvörös pipacs virít. Egy tehén legelészik a dombtetőn, farkával legyeket csapkod. Látszik a református templom tornya. Lassan a házsorok is újból feltűnnek, az út szélén kék ivókút áll, egy kis ösvényen cica surran. Meggy pottyan a fáról, kislányok szedik, fülükre akasztják.

Esteledik, kapu nyikorog. Fülemülék éneke váltja a rigókét. A gólyák eltűnnek malomkeréknyi fészkük mélyébe. Nyugovóra tér a falu.

Pest felé még hosszú az út, néha fel-fel tűnik a Duna kék vize. Kismarosnál kajakok szelik a habokat, fürdőzők ejtőznek a napon. A part kavicsain végigsimít egy hullám, felcsillan egy kagyló héja, a fák gyökerei pedig hurkokat vetve állnak ellen az árnak, s a zöld félhomályban mintha magukhoz ölelnének egy szelíden ringatózó csónakot.

Ahogy közeledik Pest, úgy tűnik el a víz illata a levegőből, a kavicsos partot beton váltja.Nincs már gólya, sem szénaboglya. Csak az emlékük marad és a nyári napsütés.

szokolya-_536.jpgUtcarészlet. Fent: Mézeskalács házikók és zöldellő rét szénaboglyával (Szokolya).

szokolya-_903.jpgszokolya-_917.jpgA katolikus és a református templom (Szokolya).

szokolya-_566.jpgA csordogáló patak (Szokolya).

szokolya-_87.jpgszokolya-_602.jpgDalnokok ligája (Szokolya).

szokolya-_534.jpgA gólyacsalád (Szokolya).

szokolya-_909.jpgNyári égbolt alatt a táj (Szokolya).

szokolya-_56.jpgszokolya-_941.jpgszokolya-_546.jpgszokolya-_548.jpgszokolya-_935.jpgszokolya-_937.jpgSzegfűk, pipacsok, kéklő szarkalábak és érő kalászok (Szokolya).

szokolya-_942.jpgszokolya-_943.jpgTarka, júniusi rétek (Szokolya).

szokolya-_914.jpgLegelészés (Szokolya).

szokolya-_920.jpgszokolya-_946.jpgSzikrázó nyári délután, kék éggel (Szokolya).

szokolya-_565.jpgSzénaboglyák (Szokolya).

kismarosi-duna-part-_3.jpgkismarosi-duna-part-_10.jpgA Duna-part (Kismaros).

kismarosi-duna-part-_2.jpgKékség (Kismaros).

kismarosi-duna-part-_12.jpgCsendes part (Kismaros).

Fotók: Duna menti varázslat (2015. június 15-21. Szokolya és Kismaros).

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr427605726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.