Ferenczi-tábor 2015

2015.08.05. 23:53

a-libas-tonal-_107.jpggrubits-pajta-_31.jpgAhogy az minden éve lenni szokott, július utolsó hete és augusztus első hete nekem már a tizenegyedik éve a Ferenczi-táborról szól. Ebben az évben is számos új technikát tanultunk, de a vidámság és a jókedv sem maradt el.

Már az első nap izgalmasan indult. Amikor beléptem a sarródi Tájházba - ami a mi kedvünkért alakult át arra a napra tábori helyszínné -, egyből megláttam a halmokban pihenő, tarka gyapjú halmokat, melyek Baranyai Ildikó nemezkészítő iparművész segítségével színpompás sálakká, nyakba akasztható  virágokká és finom vonalú ékszerekké alakultak át a kezeink alatt.

Németh József tanár már második alkalommal mutatta be nekünk a tűzzománc képek fondorlatos technikáját, de számomra azért is volt különleges ez a nap, mert este a tábor szervezésében megnyílt első, önálló kiállításom. Sok érdeklődő töltötte meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Lászlómajori Látogatóközpontjának nagytermét, ezúttal is köszönöm a biztató szavakat és a gratulációkat! A képeket augusztus 31-ig még meg lehet nézni, a központ nyitva tartási idejében.

a-kiallitas-elokeszitese-_31.jpgmonotipia-_44.jpgA következő nap Sulyok Gabriella Munkácsy-díjas grafikusművész vezetésével a grafika napja volt, amit a hidegségi Grubits pajtában és a körülötte elterülő tündérkertben töltöttünk, és ahol most is élményekben gazdag napot telt el, melyet este zenei est zárt le.

A Grubits János fafaragó művész által kialakított, inspiráló környezetben ezernyi témát lehetett volna megfesteni, és akkor még nem esett szó a Tízforrás Fesztivál keretén belül készült kiállításról, mely az Összecsengés nevet kapta, és hét iparművész munkáit foglalta magába: Baranyai Ildikóét, Bartus Brigittáét, Bély Ágnesét, Fülöp Ildikóét, Vágó Katáét, Vágó Zsófiét és Vertel Andreáét.

A kertben így már nem csupán fafaragások és szobrok bújtak meg a fák között, hanem egzotikus kerámia lények is. Egy zöld kaméleon egy virágcserép peremén lépdelt, színes madarak sorakoztak a pajta oldalában, ámuló arcú vízköpők lógtak le a falról, virágtenger nőtt ki a mohás fűből, melyekre mókás vadmalacok csapata és egy bamba nyúl bámult, néhány farönkön pedig egy csoportban néhány gömb alakú, növényekkel teli kaspó állt.

diopac-_2.jpggrubits-pajta-_76.jpgA pajtában vállfán lógtak az ezerszínű, NUNO-technikával készült nemez-selyem sálak, és egyéb nemez kiegészítők a bohókás maszktól a nyakba akasztható virágfüzérekig. Az asztalokon is míves portékák sorakoztak. Kitűzők, kerámia bögrék, cicák és egyéb csecsebecsék várták új gazdájukat. A kiállítás augusztus 11-éig még megtekinthető, kár lecsúszni róla!

Délután egy rögtönzött divatbemutatót kreáltunk és magunkon is bemutattuk a gyönyörű nemez munkákat. A taps nem maradt el.

Borbély Károly művésztanár és művészterapeuta segítségével idén is lehetőségünk adódott megismerkedni a monotípia készítésének tengernyi lehetőségével. Vékonyan bekentünk egy műanyag lapot nyomdafestékkel, a felületre anyagdarabokat, leveleket vagy más lapos dolgot tettünk, majd minderre egy lapot. Az egészet átküldtük egy présen, és kíváncsian vártuk a végeredményt. Finom vonalak, lenyomatok, ívek és textúrák jöttek így létre, amik mindenkinek nagyon tetszettek. Az elkövetkező napokban Károly érdekes előadást tartott a művészet lélekformáló és gyógyító erejéről, majd érzelmi állapotokat festettünk le, de az elkészült alkotásokat is értékeltük.

Vasárnap este újabb kiállítás megnyitóján vehettünk részt, ezúttal Fertőszéplakon, a Látkép Szabadtéri Galériában. A kiállítás Harsányi Lajos író, költő egy idézete után az  "Egy nagy himnusz az egész Fertő tája" címet kapta.

Az elkövetkező napokban alkalom nyílt a szürrealizmus és az expresszionizmus világának megismerésére is. A foglalkozást Pálfy Julianna festőművész, író, költő, és Pálfy István "Putyu" Nívódíjas festőművész, grafikus vezette. Este egy különleges előadáson vehettünk részt a soproni Civitas Pinceszínház társulatának előadásában. A darab arról szólt, hogy az épp aktuális hatalom hogyan élt és hogyan élt vissza Petőfi Sándor nevével. Egy igazi március 15-ei előadás volt ez, csak épp július végén.

A tábort utolsó két napján egy  különleges technika megismerése várt minket Rozmán Zoltán festőművész, tanár jóvoltából. Diópáccal, vágott nád segítségével festettünk különféle papírokra. A végeredmény nagyon látványos volt, főleg akkor, ha a rajzot lespricceltük vízzel. Ekkor ugyanis érdekes mintázatok és textúrák jelentek meg a papíron, ami engem nagyon lenyűgözött.

Az egyik délután ellátogattunk néhányan a Hanság-főcsatorna melletti elárasztott területhez, ahol a madárles már várt ránk. Ez a program hagyománnyá nőtte ki magát, minden évben kijövünk ide, hogy megnézhessük a tarka réten fehérlő gémeket és a tó sekély vizében turkáló különféle madarakat. A távolban szürke marhák legelésztek, a bodzabokrok pirosló bogyóit seregélyek csipegették. Napraforgó táblák mellett haladtunk el a kék ég alatt, amin hófehér, mesébe illő felhők úsztak.

A tábort látványkiállítás zárta, ami az elkészült alkotások mustrája. Hamar véget ért idén is ez a tíz nap pörgés, az ecsetek és a vásznak egy időre visszakerülnek a szekrénybe, de ott az a sok új kép is, amik tovább gondolásra vagy már keretezésre várnak. Mert az impressziók a táboron túl is alkotásra késztetnek minket, hogy jövőre okosabban, ügyesebben vághassunk bele az új technikák megismerésébe.

Ahogy írom ezt a bejegyzést, előttem van a sok színes festmény, a kék ég és a fehér, mezei virágok sokasága, a fejemben pedig ötletek garmadája nyüzsög. Már várom a visszatérést!

nemezeles-_8.jpgnemezeles-_17.jpgNemezelés a sarródi Tájházban. Itt most épp virágfüzérek száradnak. Fenti képek: Napraforgók; Baranyai Ildikó egyik gyönyörű, nemezelt sála; Egy kiállítás képei, avagy növényportrék a kiállításomon; Tollpihe (monotípia); Vágott nádpálcák diópáchoz; Vertel Andrea: Merengő.

murok-_2.jpgkiallitas-megnyito-_18.jpgVadmurok készülőben és én megszeppenve a kiállítás megnyitón.

grubits-pajta-_70.jpggrubits-pajta-_210.jpggrubits-pajta-_212.jpggrubits-pajta-_41.jpggrubits-pajta-_17.jpggrubits-pajta-_129.jpggrubits-pajta-_78.jpggrubits-pajta-_71_1.jpggrubits-pajta-_74.jpggrubits-pajta-_223_1.jpgVálogatás a Grubits pajtában és a kertben megrendezett Összecsengések című kiállítás hóbortos tárgyaiból.

grubits-pajta-_144.jpggrubits-pajta-_142.jpgCsendélet Baranyai Ildikótól.

monotipia-_42.jpgmonotipia-_2.jpgmonotipia-_34.jpgmonotipia-_45.jpgBorbély Károly megmutatja, milyen az előnyös képkivágás. Monotípiák: a sajátom, Egri Mónikáé és Hódi Andreáé.

osszkep-_4.jpgÉrzelmek festése - összkép.

szurreal-_29.jpgszurreal-_44.jpgszurreal-_35.jpgszurreal-_3.jpgPálfi István "Putyu" és Pálfy Julianna alkotásaikkal.

diopac-_10.jpgdiopac-_6.jpgDiópác alkalmazása. Rozmán Zoltán épp a technika sajátosságait mutatja be egy kész képen.

a-libas-tonal-_1.jpga-libas-tonal-_32.jpga-libas-tonal-_77.jpga-libas-tonal-_5.jpga-libas-tonal-_51.jpga-libas-tonal-_60.jpga-libas-tonal-_99.jpgA Hanság-főcsatorna és a mellette elterülő tó ezernyi madárral, kék éggel, fehér vadmurkokkal és felhőkkel, napraforgókkal.

Fotók: Ferenczi-tábor 2015 (2015. július 22-augusztus 1, Sarród-Hidegség-Sopron)

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr247680262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerti2 2015.08.07. 20:08:46

Gazdag bejegyzés, sok sok szép képpel, bizonyára a valóság is ilyen szép és érdekes volt.

chaplina 2015.08.08. 14:42:18

@Gerti2: Igen, és sajna sok fotó nem is került fel.