a-bazis-tauplitz-_14.jpgpurgg-varosa-_63.jpgpurgg-varosa-_68.jpgVoltam én már hegyekben, túráztam nyáron hóban, mégis hetek óta ültem tűkön az indulásra várva. Túracsoportunk ugyanis ausztriai túrára készülődött, szebbnél szebb úti célokkal, városkákkal, gleccserbarlanggal, tavakkal és vízesésekkel.

Budapestről indultunk, és a határ átlépésekor még csak a lila facéliamezőkben gyönyörködtünk, de ahogy elhagytuk Burgenlandot, feltűntek az első hegyek – a jól ismert Schneeberg és a Rax –, először még csak haloványan, majd egyre erőteljesebben és monumentálisabban.

Stájerországban már hófoltokkal tarkított hegyek kísértek minket, felettük gomolygott a pára, néha belekapaszkodva az alacsonyabban úszó felhőkbe. Az egész úgy nézett ki, mintha a hegy füstölne, és ki akarna törni. Közben szemerkélt az eső, nem mondtak jó időt az alpesi, öt napos nyaralásunk idejére, de bizakodóak voltunk.

A délutáni órákban aztán megérkeztünk a bázisunkra, Tauplitzbe, és elfoglaltuk szállásunkat. A szobaablakból meseszép kilátás fogadott: az orrunk előtt magasodott a tömzsi Grimming hegy.

Hogy minden napra jusson izgalom, nem tétlenkedtünk sokat, a lepakolás után útnak is indultunk Pürgg felé. A csodás, barátságos község híres a Johannes kápolnáról, ami egy fazsindelyes, kívülről szerény kápolna, de belül csodálatos, 12. századi freskókat rejt. A másik nevezetesség a község másik végén emelkedő Szent György templom. Temetőkertjéből szép kilátás nyílik Trautenfels kastélyára.

A kis utcácskákon sétálva lépten-nyomon kedves csendéletekbe botlottunk. Az egyik ház ablakaiban teáskanna gyűjtemény fehérlett, a másik házon mezőgazdasági eszköztár volt a falakra aggatva. A kapukban, ajtókban, kiskertekben pedig felbukkantak a kerti törpék, gipsz csigák, fémből készült kiskakasok és egyéb díszek.

Az idő továbbra sem volt a legkedvezőbb, bár ennyivel az ember ne menjen hegyekbe, ahol változékony az időjárás. Mi mégis tovább indultunk, autókkal érkeztünk a Dachsteinblick Hotel (1040 m) parkolójához, majd egy meredek erdei ösvényen felmentünk a Gindlhorn (1259 m) csúcskeresztjéhez. Az ösvényt üdén zöldellő rétek szegélyezték, és a fű között szebbnél szebb alpesi virágok köszöntöttek minket, így például a varjúköröm vagy néhány kosborfajta.

Ahogy haladtunk felfelé, az eső egyre kitartóbb lett, és mire visszaértünk a kocsikhoz, bőrig áztunk. Annál jobb volt a pihenés este a hotelben!

a-hater-elott_-odafele---lila-mezok-gyornel-es-mosonmagyarovarnal-_1.jpgÚtközben - facéliamező a határnál. Fent: muskátlik és Pürgg.

a-bazis-tauplitz-_13.jpga-bazis-tauplitz-_11.jpgTauplitzi hangulatok.

a-bazis-tauplitz-_6.jpgSzoba kilátással No. 1.: A Grimming az érkezésünkkor délután.

purgg-varosa-_4.jpgpurgg-varosa-_8.jpgMegérkeztünk Pürggbe.

purgg-varosa-_1.jpgA Grimming Pürgg határából.

purgg-varosa-_15.jpgpurgg-varosa-_12.jpgTeáskanna bolt.

purgg-varosa-_28.jpgpurgg-varosa-_18.jpgpurgg-varosa-_60.jpgpurgg-varosa-_66.jpgA Johannes kápolna és a Szent György templom.

purgg-varosa-_42.jpgUtcakép szerszámokkal.

purgg-varosa-_51.jpgpurgg-varosa-_53.jpgA Johannes kápolna freskói.

purgg-varosa-_105.jpgpurgg-varosa-_111.jpgA Szent György templom belülről.

purgg-varosa-_116.jpgpurgg-varosa-_122.jpgA temető.

purgg-varosa-_115.jpgVasvirágok.

purgg-varosa-_72.jpgpurgg-varosa-_130.jpgpurgg-varosa-_83.jpgpurgg-varosa-_135.jpgCsendéletek.

fel-a-gindlhornra-_1259-m_10.jpgÚton a Gindlhorn felé.

fel-a-gindlhornra-_1259-m_1.jpgfel-a-gindlhornra-_1259-m_11.jpgfel-a-gindlhornra-_1259-m_4.jpgfel-a-gindlhornra-_1259-m_9.jpgAlpesi virágok: harangvirág, kosbor és varjúkörmök.

este_1.jpgSzoba kilátással: a Grimming este.

Fotók: Az enciánok földjén - Alpesi túrák Ausztriában, 1. nap (2016. június 11. Tauplitz, Pürgg, Grindlhorn, Ausztria).

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr738863530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.