irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_140.jpgA második napon is szép élményekben volt részünk, bár a reggel nem kecsegtetett jó idővel: a Grimming elveszett a ködben és esett az eső. Pillanatokkal később azonban kiderült az ég.

Ellátogattunk a Planneralmba, a kocsikat a Planner Hütte (1588 m) parkolójában hagytuk és megindultunk felfelé. Az első nagyobb állomás a Plannersee (1650 m) nevű tengerszem volt. A zöldeskék tóba egy kis vízesés zúdult, a vízben halak cikáztak, a parton sárga szőnyeget alkottak a boglárkák. A távolban hófoltok fehérlettek és az alacsony fűből előbukkantak az évek óta látni vágyott havasi harangrojtok lila kis virágai. Ezekről az érdekes növényekről itt írtam részletesebben.

Túránk végcéljául a Hochrettelstein (2220 m) vaskeresztjét tűztük ki. A vékonyka ösvény a hegy oldalában kanyargott felfelé, lábunk alatt csillámpala darabok fénylettek, a növényzetet pedig kis növésű hangák, mohák, zuzmók és áfonyák egybefüggő, sűrű szőnyege alkotta, melyből azúrkéken tündöklöttek ki a tárnicsok és a fehérlő havasi kökörcsinek.

A keresztnél megpihentünk és élveztük a nyári hó örömeit, örömmel tapostuk, rúgtuk, majd tovább indultunk a gerincen. Itt törpefenyők kapaszkodtak görcsösen a sziklákba girbegurba gyökereikkel. A leereszkedéskor még csodáltuk a tájat, utolsó pillantást vetettünk a Plannersee-re és a távoli, üde zöld fenyvesekre, majd a parkolóban kocsiba ültünk. A lefelé vezető út mellett tehenek feküdtek borjaikkal, csöppet sem zavarta őket a forgalom.

erkezes-a-szallasra-_4.jpgHová tűnt a hegy?

uton-odafele-grimming-_2.jpgKésőbb megtaláltuk! Út közben meg is álltunk, hogy a napsütésben lefotózhassuk.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_22.jpgIrány felfelé!

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_26.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_50.jpga-hegy-labanal-_2.jpgUtunkat csillogó patakok kísérték, partjukon sárga gólyahír nőtt.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_37.jpgA Plannersee.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_42.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_90.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_54.jpgHavasi harangrojt. Végre találkozhattam vele élőben is!

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_59.jpgVisszapillantás  Plannerseere.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_70.jpgHómezők közt mentünk a csúcs felé.

tovabbmentunk-a-gerincen-majd-elkezdtunk-leereszkedni-_9.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_62.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_82.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_164.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_73.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_76.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_91.jpgVariációk hóra.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_69.jpgJelzés.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_78.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_79.jpgZuzmók.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_84.jpgHütte.

tovabbmentunk-a-gerincen-majd-elkezdtunk-leereszkedni-_20.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_102.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_100.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_123.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_136.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_145.jpgAlpesi virágok: gólyahír; harangvirág; kökörcsin; hanga, moha- és zuzmófajták szőnyege; encián, tavaszi tárnics.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_99.jpgNapfolt.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_154.jpgFelértünk a Hochrettelsteinre.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_157.jpgSziklák.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_187.jpgirany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_197.jpgFolytattuk utunkat a gerincen és ez a kilátás fogadott minket.

tovabbmentunk-a-gerincen-majd-elkezdtunk-leereszkedni-_15.jpgGyökérkarom.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_174.jpgÉlet a talajszinten.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_198.jpgTörpefenyő.

irany-a-plannersee-es-a-hochrettelstein-_189.jpgÚtjelzés.

uton-hazafele-_2.jpgÚton visszafelé - békés tehénkedés.

Fotók: Az enciánok földjén - Alpesi túrák Ausztriában, 2. nap (2016. június 12. Planneralm, Plannersee, Hochrettelstein, Ausztria).

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr68877202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gertrud53 2016.07.11. 14:25:39

Nagy szerű kirándulás lehetett és - mint mindig - gyönyörűek a fotóid. :)