grobming-varoska-_40_1.jpgjegbarlang-_33.jpgesti-seta-bad-mitterndorfban-_27.jpgA harmadik nap programja a Dachstein gleccser (2700 m) meghódítása volt, persze csak felvonóval. Izgatottan néztünk fel a hófedte hegyekre, már ha a felhők ezt megengedték. Mivel délelőtt még bizonytalan volt az idő, a nagy kaland előtt a környező városkákban és falvakban nézelődtünk. Megismerkedtünk Gröbminggel és csodaszép templomával, patak szegélyezte főutcájával, majd Ramsau an der Dachsteinben időztünk egy kicsit.

És irány a hegy! A felvonón örömujjongásban törtünk ki. Ahogy haladtunk felfelé, egyre nagyobb volt a köd, szinte semmit nem láttunk a közeli kopár sziklákon és a hófoltokon kívül. Aztán kiszálltunk és a tejködben csalódottan néztünk körbe. Semmit nem láttunk a csodás panorámából. Aztán eltelt néhány perc és varázsütésszerűen kitisztult az ég egy pillanatra és leláttunk a parkolóig. A fém-üveg függőhíd és a Sky Walk kilátópont egyszerre volt hátborzongató és fantasztikus, ahogy a semmi fölött függött.

Meglátogattuk a gleccserbe vájt Ice Palace-t is, ahol kibújt belőlünk a kisgyerek és legalább kétszer végigcsúszkáltunk a jégfolyosókon, miközben megcsodáltuk a jégbe vájt és különféle színű lámpákkal megvilágított művészi alkotásokat. Volt itt medve és sas, trón, vendégkönyv, hegyi kristályok, sárkány és városka.

Ahogy kiléptünk a Jégbarlangból, láttuk, hogy megint borús az ég és elkezdett szállingózni a hó. Csináltunk hóangyalt, megdobáltuk egymást (volt mivel, mert a tájékoztató tábla szerint több mint két méter vastag hóréteg volt itt fent), megbámultuk a síelőket és a szánokat, majd elindultunk a libegő irányába. Ekkor már sűrűn esett a hó, ami lefelé haladva esőbe váltott.

A hegy lábánál még esett, gyorsan be is szálltunk az autókba, aztán hirtelen felragyogott a nap. Ahogy visszanéztünk a hegyből előrenyúló és kékesen csillogó Sky Walkra, kristálytisztán látszott az egész csúcs. Már nyoma sem volt a hóesésnek, pedig csupán percek teltek el.

Mivel hamar visszaértünk Tauplitzbe, este tettünk egy kis kitérőt Bad Mitterndorf felé. A bájos városkát a szilaj Salza folyócska szeli ketté, házai felett magasodik a Grimming. Sajnos az eső hamar hazazavart minket.

De ketten nem adtuk fel, az eső elállta után rohamtempóban kigyalogoltunk Tauplitz határába, hogy még a teljes besötétedés előtt megnézhessük az itt zubogó vízesést. A falu határa is csodaszép volt ezekben az esti órákban. Még világos volt, a Grimming kéklett, az előtérben pedig lila kakukkszegfű mező virított, benne marhák legeltek. Mint egy képeslapon!

grobming-varoska-_4.jpggrobming-varoska-_66.jpgGröbming. Fent: gröbmingi részlet, kristályok a Jégpalotában és a Salza folyó hídján Bad Mitterndorfban.

grobming-varoska-_5.jpggrobming-varoska-_9.jpggrobming-varoska-_23.jpggrobming-varoska-_17.jpggrobming-varoska-_21.jpggrobming-varoska-_36.jpggrobming-varoska-_29.jpggrobming-varoska-_37.jpggrobming-varoska-_11.jpgA Mária mennybemenetele templom híres faragott padjairól, a padlóba épített síremlékeiről és szárnyas oltáráról.

grobming-varoska-_54.jpggrobming-varoska-_59.jpgKakasok és címer.

irany-dachstein-_5.jpgirany-dachstein-_2.jpgirany-dachstein-_12.jpgÚton a Dachstein felé - faragott épületek és mezei művészet.

ramsau-am-dachstein-_5.jpgramsau-am-dachstein-_2.jpgRamsau an der Dachstein.

irany-dachstein-_11.jpgTöbbször is láttam, hogy a ház színe harmonizál a kerti növényzet színével.

irany-dachstein-_13.jpgirany-dachstein-_17.jpgIrány Dachstein!

meg-lent-a-hegy-labanal-_1.jpgNem látszik a csúcs.

felvonon-_1.jpgfelvonon-_5.jpgfelvonon-_4.jpgFelvonózunk.

fent-a-csucson-_2700-m_3.jpgfent-a-csucson-_2700-m_1.jpgFelértünk és ez a látvány fogadott minket.

fent-a-csucson-_2700-m_19.jpgCsúcs!

fent-a-csucson-_2700-m_29.jpgfent-a-csucson-_2700-m_37.jpgA függőhíd.

fent-a-csucson-_2700-m_5.jpgAz orrunkig se láttunk.

fent-a-csucson-_2700-m_35.jpgAztán kezdett kitisztulni az ég.

fent-a-csucson-_2700-m_32.jpgMegláttuk az alattunk fekvő házakat és a parkolót.

fent-a-csucson-_2700-m_45.jpgA semmi felett.

fent-a-csucson-_2700-m_73.jpgfent-a-csucson-_2700-m_11.jpgfent-a-csucson-_2700-m_13.jpgNyaralunk!!

jegbarlang-_24.jpgjegbarlang-_37.jpgjegbarlang-_38.jpgjegbarlang-_17.jpgjegbarlang-_20.jpgjegbarlang-_34.jpgjegbarlang-_58.jpgIce Palace - Jégpalota medvével, sárkánnyal, trónnal, toronnyal, kristályokkal, vendégkönyvvel.

fent-a-csucson-_2700-m_77.jpgEz a kiscsóka is velünk akart tartani.

visszapillantas-viragokkal-_1.jpgVisszapillantás a hegyekre. Bezzeg most jó idő van! (Átmeneti állapot.)

visszapillantas-viragokkal-_12.jpgvisszapillantas-viragokkal-_8.jpgA felvonó és pitypangok a parkolóban. Itt még tavasz van.

visszapillantas-viragokkal-_5.jpgA felvonó végállomása, jobbra a Sky Walk.

visszauton-tauplitzbe-_16.jpgvisszauton-tauplitzbe-_2.jpgUtazunk vissza Tauplitz felé.

esti-seta-bad-mitterndorfban-_2.jpgesti-seta-bad-mitterndorfban-_10.jpgAz esti kirándulás helyszíne: Bad Mitterndorf.

esti-seta-bad-mitterndorfban-_6.jpgesti-seta-bad-mitterndorfban-_39.jpgesti-seta-bad-mitterndorfban-_24.jpgA Salza folyó.

esti-seta-bad-mitterndorfban-_3.jpgFaragványokkal díszített ház.

esti-seta-bad-mitterndorfban-_14.jpgA Grimming a házak fölé magasodik.

esti-seta-bad-mitterndorfban-_9.jpgLila agancsos ajándékbolt.

eso-utani-meg-estebb-seta-a-tauplitzi-vizeseshez-_30.jpgÚton az eső után és a sötétedés előtt a Tauplitz melletti vízeséshez.

eso-utani-meg-estebb-seta-a-tauplitzi-vizeseshez-_31.jpgA Grimming újabb arca.

eso-utani-meg-estebb-seta-a-tauplitzi-vizeseshez-_10.jpgLegelésző marhák a kakukkszegfűs réten.

eso-utani-meg-estebb-seta-a-tauplitzi-vizeseshez-_6.jpgKakukkszegfűk.

eso-utani-meg-estebb-seta-a-tauplitzi-vizeseshez-_25.jpgeso-utani-meg-estebb-seta-a-tauplitzi-vizeseshez-_26.jpgeso-utani-meg-estebb-seta-a-tauplitzi-vizeseshez-_29.jpgA vízesés a felső és az alsó kilátópontról.

eso-utani-meg-estebb-seta-a-tauplitzi-vizeseshez-_12.jpgeso-utani-meg-estebb-seta-a-tauplitzi-vizeseshez-_14.jpgTalálkoztunk kosborokkal is, aztán szépen ránk sötétedett.

Fotók: Az enciánok földjén - Alpesi túrák Ausztriában, 3. nap (2016. június 13. Gröbming, Ramsau an der Dachstein, Dachstein gleccser, Bad Mitterndorf, Tauplitz, Ausztria).

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr508877406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.