tura-a-gwendligsteinre-_19.jpgA negyedik napon egy rövid utazás után érkeztünk a Tauplitz közelében húzódó mészkőcsúcsok felé. Leparkoltunk a Wörschachwalderhof szálloda parkolójába (1040 m), majd egy kis ösvényen indultunk útnak. Célunk a Gwöhnlistein (1645 m) és a rajta található vaskereszt volt.

Az út tanyákon, tarkabarka rétek mellett, majd erdőn keresztül vezetett. Itt egyszer csak elámultunk, mert a tisztást, mely mellett elhaladtunk, lila kosborok és fehér nárciszok sokasága színezte. Amikor elég fotót készítettünk, tovább haladtunk, immáron a mészkőhegy oldalába vájt girbegurba ösvényen. Bakancsunk orrát puha mohák és zöld páfrányok simították, de oda kellett figyelni, nehogy egy kiálló gyökérben megbotoljunk. Végül fáradtan, de elégedetten huppantunk le a csúcskereszt mellett. A kilátás kárpótolt minket. A közeli hegycsúcsok teteje felhőkben úszott, kiszáradt fenyők csontvázai meredtek a ragyogó kék ég felé, a fűben pillangó lapult, a távolban pedig a Grimming terebélyesedett, alatta Tauplitz feküdt, kis utcácskáival.

Ugyanazon az ösvényen ereszkedtünk le, mint amint feljöttünk, majd a csapat kettévált. Mi egy nagyobb kitérővel, rétek mellett, fenyőerdőkön át jutottunk el a tauplitzi vízesésig, ahol egy tócsában végre láttam szalamandrát és gőtét. Aztán újra esni kezdett és mire visszaértünk a szállásra, már teljese átáztunk.

tura-a-gwendligsteinre-_18.jpgAz út egy tanyán át vezetett, a gazda kecskéje üdvözölt bennünket. Fent: kolompok.

tura-a-gwendligsteinre-_15.jpghavasi-iszalag.jpgtura-a-gwendligsteinre-_22.jpgtura-a-gwendligsteinre-_23.jpgtura-a-gwendligsteinre-_31.jpgtura-a-gwendligsteinre-_11.jpgA rétek és erdők virágai: gólyaorr, havasi iszalag, bakszakáll, keserűfű, gyapjúsás és margaréta.

tura-a-gwendligsteinre-_63.jpgA Grimming kunyhóval.

tura-a-gwendligsteinre-_39.jpgErdei út.

tura-a-gwendligsteinre-_25.jpgtura-a-gwendligsteinre-_50.jpgAlpesi hangulatok.

tura-a-gwendligsteinre-_52.jpgtura-a-gwendligsteinre-_58.jpgKosboros rét.

tura-a-gwendligsteinre-_55.jpgErdei csendélet.

pafranyok-_1.jpgpafranyok-_2.jpgCsavarodó páfrányok.

tura-a-gwendligsteinre-_65.jpgCsaládi idill.

tura-a-gwendligsteinre-_70.jpgtura-a-gwendligsteinre-_72.jpgTündérszemű bocik.

kosbor.jpgtura-a-gwendligsteinre-_40.jpgtura-a-gwendligsteinre-_44.jpgtura-a-gwendligsteinre-_47.jpgtura-a-gwendligsteinre-_81.jpgtura-a-gwendligsteinre-_93.jpgOrchidea körkép.

tura-a-gwendligsteinre-_82.jpgFelhőjáték.

tura-a-gwendligsteinre-_83.jpgTauplitz a magasból.

tura-a-gwendligsteinre-_86.jpgSzerpentin.

tura-a-gwendligsteinre-_99.jpgTávoli csúcsok.

tura-a-gwendligsteinre-_108.jpgtura-a-gwendligsteinre-_110.jpgtura-a-gwendligsteinre-_95.jpgtura-a-gwendligsteinre-_87_1.jpgKiszáradt fenyők teszik változatossá a tájat.

tura-a-gwendligsteinre-_101.jpgFecskefarkú pillangó.

visszafele-szetvalt-a-csapat_-majd-irany-tauplitz-es-a--vizeses-_16.jpgvirágos rétek között fordultunk vissza Tauplitz felé.

vigyazz_-bociveszely.jpgvisszafele-szetvalt-a-csapat_-majd-irany-tauplitz-es-a--vizeses-_23_1.jpgÓvakodj a marháktól, csodáld inkább a margarétákat!

visszafele-szetvalt-a-csapat_-majd-irany-tauplitz-es-a--vizeses-_28.jpgOrmányos felhők.

visszafele-szetvalt-a-csapat_-majd-irany-tauplitz-es-a--vizeses-_13.jpgvisszafele-szetvalt-a-csapat_-majd-irany-tauplitz-es-a--vizeses-_32.jpgBogárkák a vízesés felé vezető úton.

visszafele-szetvalt-a-csapat_-majd-irany-tauplitz-es-a--vizeses-_45.jpgZöldellő víz.

visszafele-szetvalt-a-csapat_-majd-irany-tauplitz-es-a--vizeses-_50.jpgImolák és boglárkák a parton.

visszafele-szetvalt-a-csapat_-majd-irany-tauplitz-es-a--vizeses-_38.jpgvisszafele-szetvalt-a-csapat_-majd-irany-tauplitz-es-a--vizeses-_39.jpgGőték (?) egy tócsában.

visszafele-szetvalt-a-csapat_-majd-irany-tauplitz-es-a--vizeses-_47.jpgzergeboglar-_2.jpgKorpafű és zergeboglárka a vízesés melletti erdőben.

uton-tauplitz-fele-_2.jpgEsti táj a kakukkfüves réttel.

Fotók: Az enciánok földjén - Alpesi túrák Ausztriában, 4. nap (2016. június 14. Tauplitz és környéke, Gwönlistein, Ausztria).

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr858877722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.