hallstatt-_198.jpgAz ötödik napon búcsúztunk Tauplitztól. A bőséges reggeli után összepakoltunk és Hallstatt városa felé vettük az irányt. Az UNESCO világörökség részét képező város a szikla és a Hallstatti-tó közé ékelődve épült, és csupán egyetlen főútból áll. A helyhiány miatt autóval lehetetlen megközelíteni, ezért a város szélein parkolókat alakítottak ki a turisták részére. Amikből volt bőven, főként ázsiaiakból.

A Sóbányához épített felvonó mellett parkoltunk, majd elindultunk a főutcán. Alig győztem fotózni, minden olyan szép és különleges volt itt. A tavon hattyúk úsztak, már-már giccsbehajlóan tökéletes kompozíciót alkotva. A helyhiány miatt a házak falára futtatott fák integettek zöld leveleikkel, és rózsabokrok ölelgették a kapukat. Az ajándékboltok sokasága a giccsnek ezernyi formáját kínálta az ékszerektől kezdve a hűtőmágnesen át a sókristály darabokig, de volt néhány igazán ízléses és minőségi portékát kínáló üzlet is, ahová érdemes volt betérni.

Hallstatt a sóbányáján kívül templomairól és a morbid temetkezési szokásairól is híres. Míg a római katolikus templom a város egyik szimbóluma, addig a késő gótikus Mária mennybemenetele templom szárnyasoltárairól nevezetes. A templom mellett található a Csontház és az aprócska temető, gondozott és virágos sírjaival. Szintén a helyszűke a magyarázat arra, miért is számolják fel tízévente a sírokat, és a kifehérített és kidíszített csontokat miért gyűjtik a Csontházban.

Hallstattra talán egy nap is kevés, mi csak néhány órára élveztük a város szépségét, mert indultunk vissza Budapest felé. Lassan elhagytuk a magas hegyeket, az üde zöld réteken álló muskátlis vendégházakat és a békésen legelésző marhákat. Már ment le a nap, amikor átléptük a magyar határt, és mi tudtuk, jövőre vissza kell jönni.

hallstatt-_7.jpghallstatt-_2.jpgSóbányász szobra és felvonó a Sóbányához.

hallstatt-_3.jpgHáz, falára futtatott fával.

hallstatt-_9.jpghallstatt-_32.jpgAz emblematikus látkép a városról.

hallstatt-_17.jpghallstatt-_20.jpgGiccsparádé.

hallstatt-_26.jpgKörtefás ház.

hallstatt-_24.jpghallstatt-_21.jpghallstatt-_39.jpghallstatt-_41.jpgRózsák mindenütt.

hallstatt-_35.jpgFelettem a házak.

hallstatt-_27.jpghallstatt-_40.jpgRészletek.

hallstatt-_60.jpgVáros a sziklafalban.

hallstatt-_37.jpghallstatt-_38.jpgVigyázz! Vendéglátós közeledik!

hallstatt-_46.jpghallstatt-_48.jpghallstatt-_47.jpghallstatt-_54.jpgEgy gyönyörűséges üzlet színes választéka. Itt minden kézi készítésű szappanból és hallstatti sóból van.

hallstatt-_62.jpghallstatt-_66.jpghallstatt-_71.jpghallstatt-_79.jpghallstatt-_76.jpgEgy antikvitás előtt különleges minikerteket láttunk. Némelyiket ócska biciklire és székekre ültették. Fantasztikus, hogy a helyiek minden vadon nőtt növényt nagy becsben tartanak. Páfrányokkal, zuzmókkal, vadvirágokkal, kis fenyőkkel díszítik kertjeiket, ablakaikat és sírjaikat egyaránt.

hallstatt-_89.jpgA főtér házai.

hallstatt-_86.jpghallstatt-_102.jpgA város két templomtornya.

hallstatt-_133.jpghallstatt-_168.jpghallstatt-_172.jpghallstatt-_122.jpghallstatt-_111.jpghallstatt-_125.jpgA temető.

hallstatt-_162.jpghallstatt-_156.jpgA Mária mennybemenetele késő gótikus templomának szárnyasoltárai.

hallstatt-_139.jpgA Csontok háza.

hallstatt-_152.jpghallstatt-_174.jpgVízcsap és a Sóút lépcsője.

hallstatt-_97.jpghallstatt-_186.jpgKiskertek.

hallstatt-_201.jpghallstatt-_188.jpgTornyok és kakasok.

hallstatt-_197.jpgA város szikla felőli látképe.

Fotók: Az enciánok földjén - Alpesi túrák Ausztriában, 5. nap (2016. június 16. Hallstatt).

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr248879314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.