Győr és Pannonhalma

2016.09.19. 22:45

gyor-_10.jpgpannonhalma-_5.jpgGyőr számomra évekig csak egy köztes megálló volt a Sopronba vezető úton. Várni kellett a buszra vagy vonatra, ami persze mindig késett. Nekem innen mindig mehetnékem volt, még akkor is, ha a város marasztalni akart. Mindig az ideiglenességet jelentette. A helyet, ahonnan már nincs messze az otthon.

Most már nincs így, Győrben is megtaláltam a sajátos szépségeket és a hangulatokat. A barokk épületek, magasba törő templomtornyok, a Rába csillogó vize és a hangulatos utcácskák megérdemlik, hogy megismerje őket az utazó.

Győr után Pannonhalma is bemutatkozott. A Főapátság impozáns tornya már messziről uralta a tájat. Belépve a Bazilikába, síri csendet várt volna az ember, mégis izgatott nyüzsgés várt - zarándokok társalogtak a boltívek alatt. Az altemplom és a kerengő már sokkal csendesebb volt, ideálisabb hely a meditálásra.

A könyvtár magával ragadott, mintha egy mesefilmbe csöppentem volna. A díszes kupolát aranyozott fejű oszlopok tartották, és amerre a szem ellátott, vaskos könyvek sorakoztak a polcokon. Egy ódon asztalon földgömb pihent és már csak egy bagoly figyelő szempárja hiányzott volna ahhoz, hogy Harry Potter világa megelevenedjen.

Az ajándékboltban levendula illat keringett. Nem is lehet letagadni, hogy az apátsági termékek legjavát ez a növény adja. A polcokon ízesített ecetek, olajok, illatszerek és más különlegességek sorakoztak.

A levendula ültetvények messziről zöldelltek a lepárló épület körül. Micsoda lila színben úszhatott a táj nyáron! Most csak zöldellett, de még így is lenyűgöző volt. Akár az egész táj, ami igencsak marasztaló.

gyor-_24.jpgXantus János Múzeum. Fent: a Püspökvár és a Főapátság tornya.

gyor-_8.jpggyor-_4.jpggyor-_1.jpggyor-_16.jpgKülönleges cégérek mindenütt.

gyor-_26.jpgA Loyolai Szent Ignác bencés templom.

gyor-_48.jpggyor-_15.jpggyor-_75.jpggyor-_9.jpgVárosrészletek.

gyor-_37.jpgA városban rendezik a Barokk esküvőt.

gyor-_29.jpgMadárcsapat a Széchenyi tér felett.

gyor-_65.jpggyor-_6.jpgDíszes kilincs és egy kis szódavíz.

gyor-_59.jpggyor-_55.jpgNaplemente a Rábánál.

gyor-_90.jpgVárosháza.

pannonhalma-_6.jpgPannonhalmi apátság.

pannonhalma-_16.jpgpannonhalma-_50.jpgpannonhalma-_20.jpgpannonhalma-_41.jpgApátsági részletek.

pannonhalma-_54.jpgpannonhalma-_56.jpgA könyvtár.

pannonhalma-_83.jpgLevendula lepárló a levendulamezők közepén.

Fotók: Győr és Pannonhalma, 2016. augusztus 12-13.

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr8711728717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gertrud53 2016.09.20. 06:46:31

Régebben Győrt elég jól ismertem, de felejtek, a képek nagyon szépek...

Gertrud53 2016.09.20. 06:46:41

Régen valamennyire ismertem Győrt, de felejtek, a képek gyönyörűek...