oxara-vizeses-_3.jpg2011 októberében, pont öt évvel ezelőtt voltam olyan szerencsés, hogy eljuthassak Európának ebbe a csücskébe. Az ország már a repülőgépről nézve is elvarázsolt.

A Þhingvellir Nemzeti Park (ejtsd: Tingvetlir Nemzeti Park) sziklákkal határolt sík területét megszínezte az ősz: az alacsony növésű tundra-növényzet piros, sárga és barna színekben tündökölt, míg az át- meg átfolyó patakocskák és vizes területek szürkéskéken csillogtak. Csupán a sötétzöld fenyők emelkedtek ki a tájból, de a messzeségben hóborította hegyvonulat kéklett. A sziklákról a fátyolos Öxará-vízesés omlott alá. A víz kitartóan bukdácsolt át a kerek sziklákon.

A nemzeti park történelmileg és geológiailag is különleges helyszín. Itt gyűlt össze 930-ban legelőször az ország első parlamentje, az Alþing (ejtsd: Alting), ami egészen 1798-ig működött. Itt található a Lögberg vagy törvényszikla is, ahol nem csak a törvényeket kiáltották ki, de a fontos kérdéseket is megvitatták. Helyét ma egy zászlótartó jelzi, rajta az izlandi zászlóval.

A park területén áll az ország legrégibb templomának újjáépített mása, és néhány ház, melyek a parkról készült fotók állandó főszereplői. Szerénységük ellenére az izlandi miniszterelnök nyári rezidenciájaként szolgálnak.

Földrajzi vonatkozásban a terület azért különleges, mert itt látható egyedül a felszínen az a törésvonal, amely kettéosztja 3000 méteres mélységben az Atlanti-óceánt és amelynek mentén távolodik Európa Észak-Amerikától.

A folyamat szemmel látható, ott jártunkkor is lezárt területek bizonyították, hogy a régebbi hasadékok mélyülnek, vagy újabbak keletkeznek.

Szóval elmondhatom magamról, hogy Európa és Amerika határán jártam!

Izland másik világöröksége a tűzből született sziget: Surtsey. A sziget egy vulkánkitörés során emelkedett ki az óceán vizéből. Mivel a tudósok azt vizsgálják, hogy a kietlen, új földdarabot hogyan népesíti be az élet, a sziget csak közülük is néhányuk számára látogatható.

Fent: Öxará-vízesés

Forrás: Izland a baraka.hu-n

Thingvellir Nemzeti_Park a Wikipédián

vilagorokseg.blog.hu, thingvellir_nemzeti_park_izland

Surtsey a Wikipédián

Fotógaléria:

A bejegyzés trackback címe:

https://chaplina.blog.hu/api/trackback/id/tr2910117526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.